Medjedovic este viitorul tenisului sârbesc! Triumfă în Next Gen Finals de la Jeddah

Hamad Medjedovic (screenshot via © Peter Staples/ATP Tour)
Mioara Stoica
04.12.2023

Hamad Medjedovic a fost vedeta primei ediţii a Next Gen Finals de la Jeddah (Arabia Saudită). Al şaselea favorit a încheiat un an în care a urcat de pe locul 255 pe locul 110 în clasamentul ATP. A fost la un pas de a sparge bariera top-100, deşi, având în vedere evoluţia pe care a avut-o în 2023, nu îi va fi greu să intre în elita tenisului mondial. Antrenorul său este Viktor Troicki, căpitanul echipei de Cupa Davis a ţării sale, care cunoaşte la perfecţie mecanismele circuitului profesionist masculin şi care îl ghidează la perfecţie în transformarea pe care o suferă jocul său.

În scurta sa carieră, Medjedovic (Novi Panzar, Serbia, 20 de ani) a jucat cel mai bun joc al său pe suprafaţă dură. Din cele opt titluri pe care le-a câştigat, şase dintre ele au fost pe această suprafaţă. Abia anul acesta, în cadrul turneului Challenger organizat la Rafa Nadal Tennis Academy, a ridicat primul său titlu pe suprafaţă dură. Cu toate acestea, deşi şi-a îmbunătăţit jocul, această suprafaţă este încă de explorat pentru el. "Am un joc şi lovituri excelente, dar mai am mult de lucru cu antrenorul meu. Din punct de vedere fizic, trebuie să mă îmbunătăţesc foarte mult şi voi folosi pre-sezonul pentru asta", a adăugat el.

La acest aspect a lucrat în această perioadă a anului şi a dat roade. Şi-a adăugat numele la o listă de jucători, printre care Stefanos Tsitsipas, Jannik Sinner şi Carlos Alcaraz, care au câştigat acest turneu şi l-au folosit ca o trambulină pentru a se impune în circuitul ATP. "Înseamnă foarte mult pentru mine. Să ştii că toţi marii campioni au câştigat aici îţi dă multă încredere şi un impuls pentru sezonul următor", a declarat Medjedovic, într-o conferinţă de presă.

Ascensiunea lui în clasament nu ar putea fi explicată fără figura lui Novak Djokovic. Actualul număr 1 mondial şi câştigător al ATP Finals a jucat un rol esenţial în dezvoltarea lui Hamad. El l-a folosit pe Medjedovic ca partener de antrenament atunci când se afla la Belgrad, pregătindu-se pentru asaltul său la cele mai mari turnee din calendar. După mai multe sesiuni de antrenament, Medjedovic a câştigat încrederea lui Djokovic, iar acesta a început să-l ajute financiar. "Nu fac asta pentru bani. Am un loc unde câştig bani. Este doar rolul meu şi sarcina mea să ajut. Ce fel de persoană aş fi dacă nu aş ajuta un copil merituos care iubeşte tenisul", a declarat tatăl său, Eldin, pentru presa sârbă Sportal, redând o conversaţie între el şi campionul de 24 Grand Slamuri.

Evoluţia lui a fost atât de mare în ultimii doi ani, încât a început să intre în convocările echipelor de Cupa Davis. Acolo, el a avut o singură oportunitate. A jucat împotriva lui Viktor Durasovic în meciul Serbia-Norvegia, în care s-au impus balcanicii. Deşi a avut o singură oportunitate, este un obişnuit al acestor turnee. În plus, el va face parte din lotul Serbiei la United Cup (29 decembrie - 7 ianuarie), într-un pas esenţial pentru a dobândi mai multă experienţă, informează AS.

Această victorie a pus numele lui Hamad Medjedovic pe radar. Nivelul tenisului său şi capacitatea sa de a se perfecţiona îl vor ajuta să urce în clasamentul ATP şi va putea lupta pentru cele mai bune turnee din circuit fără a fi nevoit să apeleze la calificări sau să lupte pentru wildcard-urile pe care le oferă toate turneele. Dacă va continua să evolueze astfel, va fi un jucător despre care se va vorbi în 2024.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor