Mediul de afaceri, lovit în plin de noile taxe. Soluţia unui cunoscut economist ca să evităm falimentele în cascadă

Adrian Negrescu
Andrei Pricopie
18.07.2025

Creşterile de taxe vor pune sub presiune mediul de afaceri şi aşa vulnerabil şi afectat de scăderea semnificativă a vânzărilor, a tras un semnal de alarmă, vineri, economistul Adrian Negrescu.

"Cum să rezişti turbulenţelor când peste 80% dintre firmele româneşti sunt dependente de încasările lunare, de banii pe care îi au de primit de la clienţi, de la parteneri. Dacă plăţile se amână, dacă blocajul financiar se adânceşte, multe dintre ele se blochează. Efectele le ştim. Insolvenţe în cascadă pe lanţurile economice, falimente, cu toate efectele lor nedorite pentru economie (pierderi de active, de locuri de muncă etc.)", a afirmat Adrian Negrescu.

Potrivit expertului, pentru ca firmele româneşti să devină mai reziliente, să fie capabile să facă faţă provocările financiare, este absolut nevoie de o soluţie de finanţare alternativă la cea bancară.

"De ce? Pentru că ştim că băncile, atunci când primesc semnale de 'vreme rea' în economie, îşi închid porţile şi încep să evite să mai finanţeze sectorul privat. Suntem în acel moment. Chiar dacă şi-ar dori să apeleze la o finanţare bancară, peste 70% dintre firmele româneşti n-ar reuşi să îndeplinească condiţiile. N-au destule garanţii, sunt mult prea vulnerabile şi expuse riscului de neplată. În aceste condiţii, cred că este momentul să discutăm serios despre dezvoltarea unui ecosistem alternativ de finanţare, de susţinere a firmelor româneşti", a punctat Adrian Negrescu.

Economistul a evidenţiat faptul că suntem singura ţară din regiune unde fondurile de investiţii nu au decât o pondere foarte redusă în economie, raportat la potenţial.

"Ce putem face? În primul rând trebuie să dezvoltăm rapid o legislaţie favorabilă acestui tip de finanţare, să găsim soluţiile fiscale care să protejeze şi să susţină clusterele de business în care capitalul este susţinut de astfel de forme de finanţare. Avem know-how-ul necesar, putem să ne inspirăm din legislaţiile ţărilor unde fondurile de investiţii reprezintă o alternativă de success, trebuie doar să ne dorim acest lucru. Şi mai avem un element esenţial. Avem un vehicul investiţional pe care îl putem folosi pentru a deschide drumul capitalului – Fondul Proprietatea (FP)", a precizat Adrian Negrescu.

Economistul a explicat că, deşi statul mai are doar o participaţie redusă la FP, reprezintă pilonul de la care putem pleca spre transformarea acestuia într-un adevărat vehicul de dezvoltare economică.

"Altfel spus, nu plecăm de la zero, dimpotrivă. FP poate fi un proiect pilot pe baza căruia să construim un adevărat fond suveran de investiţii, mai ales că Fondul Proprietatea are în prezent deţineri valoroase la Portul Constanţa, la Salrom, la multe companii extrem de importante în economie. Cred că trebuie să ieşim din zona lichidării cu orice preţ a activelor, a participaţiilor, prin vânzări la orice preţ posibil, şi să construim pentru viitor. Să capitalizăm Fondul, prin diverse metode, pentru a-l transforma într-un instrument financiar care să susţină business-ul românesc. Fondul trebuie să fie capabil să identifice afacerile cu potenţial din economie şi să le susţină, să susţină start-up-urile inovative, să ofere lichiditate celor care au viziune şi curaj în a construi în această ţară", a explicat Adrian Negrescu.

În viziunea expertului, FP trebuie să devină un vehicul investiţional uşor de accesat de orice antreprenor aflat în căutare de capital şi de know how. Să ofere dobânzi mai bune decât cele bancare, să ajute firmele româneşti să îşi găsească parteneri, soluţii de creştere.

"Potenţial există. Avem un sector de business destul de rezilient, capabil să facă faţă provocărilor. Însă dacă ne dorim mai mult decât să supravieţuim crizelor şi să aşteptăm vremuri mai bune, cred că trebuie să gândim în perspectivă, să găsim soluţii pentru a susţine inovaţia în business, pe cei vizionari, pe cei care văd dincolo de provocările generate de creşterile de taxe. România are o perspectivă de business extrem de promiţătoare. Estimam, într-un studiu Frames prezentat cu ocazia Black Sea Forum 2025, că în următorii 10 ani putem atrage investiţii de peste 50 de miliarde de euro în ecosistemul de business românesc", a adăugat Adrian Negrescu.

Printre elementele care menţin România pe o traiectorie pozitivă în viitor se numără, din perspectiva economistului, procesul de reconstrucţie al Ucrainei, rolul tot mai important al Portului Constanţa şi focusul pe dezvoltarea logistică la nivel regional.

"Rămâne să ne exploatăm acest potenţial. Suntem oare capabili să gândim diferit, să privim în perspectivă?", a ridicat problema Adrian Negrescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor