"Justiţia noastră este pierdută!" Marian Ceauşescu, despre topul politicienilor "odioşi" şi cea mai mare problemă a Justiţiei

Aflat într-o permanentă "vânătoare" de politicieni şi funcţionari de rang înalt corupţi cărora le cere să dea înapoi banii furaţi, protestatarul Marian Ceauşescu a fost adesea în sălile de tribunale pentru a vedea cum decurg procesele "favoriţilor" săi.
Întrebat de Epoch Times care crede, după ani de procese, că e cea mai mare problemă a Justiţiei române, Ceauşescu opinează că marea problemă e slaba pregătire a unor magistraţi.
Totodată, el a făcut şi topul celor mai "odioşi" politicieni.
Vă invităm să urmăriţi fragmentul relevant din interviu:
Reporter: Aş vrea să te întreb, că spuneai de odioşi — din toată pleiada asta de politicieni şi infractori (sunt sinonime de foarte multe ori — din păcate, la noi se suprapun: politicienii sunt şi infractori) — cu care interacţionezi, pe care i-ai pândit la ieşirile de la televiziuni, la intrările la procese, la ieşirile de la procese, închisoare etc., că ai fost şi la Dragnea, aproape că n-a fost politician la care să nu fi... Care e, dacă ar fi să faci un top 3, cei mai odioşi, cei care îţi sunt ţie cei mai urâţi? Care sunt ăia şi de ce?
Marian Ceauşescu: Iliescu. El nu plăteşte pentru faptele lui, deoarece sistemul înfiinţat de el nu îl va deranja. Al doilea ar fi Mitică Dragomir, pentru că acesta a fost profesorul lor, profesorul borfaşilor. Mitică Dragomir fură de pe timpul lui Ceauşescu. Dar nu cum a furat Bădălău un sac de porumb. Mitică Dragomir a furat banii Clubului Victoria Bucureşti după 1989.
Mitică Dragomir a recunoscut că fură şi vine ca să îmi dea mie lecţii de moralitate. Al treilea ar fi Adrian Năstase. Adrian Năstase a fost borfaşul din clasa superioară. Dar nu doxa lui — era un om cu carte, ca profesor este de ascultat. Dar, ca să vii tu să-mi dai exemple juridice, tu care ai făcut puşcărie...
Şi mai sunt. Dacă ar fi să-i luăm, uite, Iordache, da? Mai sunt judecători, dacă ar fi să-i luăm. O doamnă judecătoare care a scăpat prin prescripţie, una veche de la tribunal, soţia unui fost sportiv de la Steaua.
Reporter: Că tot vorbeai de Justiţie. Ai fost prin tribunale foarte mult, mai mult decât mulţi jurnalişti. Ai asistat la procese peste procese. Care e starea justiţiei din punctul tău de vedere, după anii ăştia petrecuţi prin tribunale?
Marian Ceauşescu: Justiţia noastră este pierdută. Avem şi judecători impecabili — jos pălăria! Citesc dosare, vin în instanţă cu totul pregătiţi. Dar avem judecători care dau sentinţe ca să îşi arate puterea. Adică, ai grijă că eu am puterea să te duc unde vreau.
Reporter: E coruptă justiţia? E incompetentă justiţia? Care e principala problemă? Corupţia? Incompetenţa?
Marian Ceauşescu: Nu. Slaba pregătire. Sunt anumiţi judecători care vin, se uită pe pereţi sau alte chestii, adică: „Hai mai repede”. Ştiţi, am avea aceşti judecători tineri care sunt buni, dar îmi este frică... Uite, cum a fost unul dintre judecătorii pe care eu îl apreciez — este singurul judecător în aceşti 35 de ani care a avut curajul să dea începerea judecăţii dosarului Mineriadei: Beşu. Judecătorul Beşu a avut curajul să se opună celui mai puternic sistem.
Sistemul politic este al doilea. Cel mai puternic este sistemul judiciar. Ăsta este cel mai puternic.
Reporter: Marian, te-am întrebat de politicienii care nu îţi plac. Ai şi politicieni care îţi plac?
Marian Ceauşescu: Îmi plac, dar greşesc. Îi iert o dată, dar a doua nu îi mai iert. Mi-au plăcut şi din PSD, înainte. Uite, unul dintre ei care a făcut parte din PSD: domnul care a fost şi ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu. A fost la PSD, a făcut parte din guvernul Adrian Năstase. Altul pe care îl văd bun a fost Tătaru, ministrul PNL al Sănătăţii. La USR îmi place Năsui, că are curajul să spună. Dar, din păcate, sunt... ştii cum este? O lacrimă în ploaie, când plouă.
Dar dacă vrei să mă întrebi o chestie: tu ştiai că noi, în CSM, avem doi reprezentanţi care reprezintă societatea civilă, care mai nou doresc să fie asimilaţi magistraţilor? Unul dintre ei, care a devenit reprezentantul meu, al tău, este un fost procuror comunist — Florea Mihalache. A fost procuror comunist, are pensie de fost magistrat de 22.000 lei, mai are şi salariu acum, şi ar vrea să devină încă un magistrat. Bă, nu vă e ruşine?