Medicii care nu înregistrează toate reţetele în SIUI vor fi sancţionaţi, din 2013

Doctorii care nu trec toate reţetele off-line în sistemul informatic unic integrat (SIUI) ar putea fi sancţionaţi de la anul, potrivit proiectului de Co-Ca pe 2013, notează publicaţia “Capital”.
Spitale, pacienţi, aparatură medicală (Epoch Times România)
Ana Petrescu
22.10.2012

Doctorii care nu trec toate reţetele off-line în sistemul informatic unic integrat (SIUI) ar putea fi sancţionaţi de la anul, potrivit proiectului pentru aprobarea Contractului Cadru (Co-Ca) pe 2013, notează publicaţia “Capital”.

Acest proiect prevede că toţi medicii care prescriu reţete şi care au contract cu casele de asigurări de sănătate să fie obligaţi să folosească sistemul electronic pentru medicamente, cu şi fără contribuţie personală, modalităţile de prescriere, eliberare şi decontare a acestora fiind stabilite prin normele Co-Ca 2013.

De asemenea, fiecare reţetă eliberată trebuie consemnată de fiecare dată on-line şi numai în situaţiile justificate off-line. Astfel, asumarea prescripţiei electronice va fi realizată prin semnatura electronică.

"În situaţia în care medicii prescriptori nu deţin semnatura electronică, prescripţia medicală se va lista pe suport hârtie şi va fi completată şi semnată de medicul prescriptor în condiţiile prevăzute în norme", se specifică în proiect.

În cazul în care medicii nu se vor conforma cu aceste prevederi legale, le va fi reţinută din salariu o sumă egală cu contravaloarea prescripţiilor medicale electronice off-line neintroduse în SIUI, prescrise si eliberate în cadrul trimestrului. Totodată, casele de asigurări de sănătate vor verifica trimestrial toate reţetele medicale electronice off-line.

Astfel, medicii sunt obligaţi să introducă, până în ultima zi a lunii sau cel tarziu până la data prevăzută în contractul de furnizare de servicii medicale, toate prescripţiile off-line în sistemul informatic .

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Contractului cadru pentru 2013-2014 va fi dezbătut, în perioada 29 octombrie - 1 noiembrie 2012, în cadrul unui calendar de consultări stabilit de Caşă Naţională de Asigurării de Sănătate (CNAS).

Prin urmare, în intervalul 29 octombrie - 1 noiembrie 2012, la sediul instituţiei se vor desfăşura următoarele întâlniri pe marginea proiectului legislativ:

29 octombrie
- asistenţă medicală de urgenţă şi transport sanitar
- medicină dentară
- îngrijiri medicale la domiciliu

30 octombrie
- asistenţă medicală primară
- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv asistenţă medicală de recuperare-reabilitare a sănătăţii în ambulatoriu

31 octombrie
- asistenţă medicală spitalicească şi asistenţă medicală de recuperare-reabilitare în unităţile sanitare cu pături
- asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice

1 noiembrie
- prescrierea, eliberarea şi decontarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu
- dispozitive medicale acordate în ambulatoriu

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor