Medicamentele pentru cancer false afecteaza firmele farmaceutice

O asistenta medicala aranjeaza medicamentele la un spital din Beijing. Medicamentele chinezesti false au cauzat foarte probabil sute daca nu mii de decese in afara Chinei in anii recenti.
O asistenta medicala aranjeaza medicamentele la un spital din Beijing. Medicamentele chinezesti false au cauzat foarte probabil sute daca nu mii de decese in afara Chinei in anii recenti. (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

In timp ce medicamentele false au fost raspandite in China timp de multi ani, sistemul chinez de alimentatie si medicamente a atras din nou atentia asupra sa prin descoperirea recenta a faptului ca mari cantitati de medicamente pentru cancer false inundeaza piata.

Autoritatile chineze au anuntat in 12 iunie ca un cetatean american de etnie chineza numit Ding, alaturi de trei complici, a fost arestat pentru producerea si vanzarea de medicamente pentru cancer false, evaluate la 4 milioane de dolari americani.

S-a declarat ca Ding a produs medicamentele false — etichetate ca medicamente pentru prescriptie importate — in unitati de productie ilegale.

Ding, 47 de ani, a devenit cetatean american in 2003 dupa ce si-a terminat studiile postdoctorale in strainatate. El a inceput sa vanda medicamente false in 2008, in timp ce avea functia de manager general al unei companii biofarmaceutice din Hangzhou.

Medicamentele false au fost vandute pe Internet la o zecime din pretul produselor reale, care se ridica la aproximativ 3.000 de dolari pe cutie. Medicamentele anti-cancer false au fost vandute in cel putin 8 provincii.

Cele mai importante marci contrafacute au inclus medicamentul pentru leucemie Gleevec al companiei Norvatis, medicamentul pentru cancer la rinichi Nexavar al companiei Bayer, medicamentul pentru cancer la plamani Iressa al companiei Astrazeneca, si medicamentul pentru cancer la plamani Tarceva al companiei Genentech.

Exista speculatii ca medicamentele false ale lui Ding reprezinta doar o mica portiune din medicamentele pentru cancer false produse si vandute in China si strainatate.

O purtatoare de cuvant pentru filiala din Shanghai a companiei farmaceutice americane SriClone Pharmaceutical International a declarat ca peste 20% din medicamentul anti-cancer Thymosin Alpha-1 este fals pe piata chineza, conform unui raport publicat in 26 mai de ziarul chinez Southern Weekly. Ea a adaugat ca medicamentele false au fost descoperite in farmaciile detinute de guvern.

Medicamente false periculoase

Printre cei care au fost afectati de medicamentele false este rezidentul din Nanjing, Geng, care a cheltuit mii de dolari pentru Thymosin inainte sa realizeze ca medicamentul nu avea nici un efect. Geng a cumparat medicamentele sale dintr-o farmacie certificata de stat, Xinte.

Testele desfasurate asupra medicamentelor au concluzionat ca lotul era fals. Doi membri ai familiei lui Geng, care au folosit de asemenea medicamentul fals, au murit.

Stocul de medicamente Alimta din aceeasi farmacie s-a dovedit de asemenea a fi un fals in urma testelor desfasurate de producatorul marcii, Lilly LLC.

Desi companiile farmaceutice au raportat aceste probleme la Administratia de Stat Chineza pentru Alimente si Medicamente (ASAM), agentia este deseori indulgenta cu distribuitorii de produse farmaceutice false.

Coruptie adanca

Purtatoarea de cuvant a companiei SciClone Pharmaceutical a declarat ca a calatorit in Nanjing pentru cazul farmaciei Xinte. Compania a emis o declaratie scrisa impotriva distribuitoriului de medicamente false, dar martorii locali ai ASAM au sustinut ca mostrele colectate din farmacie erau, de fapt, reale.

La scurt timp dupa aceea, licenta farmaciei — care a fost revocata — a fost reactualizata, dupa ce sotia fostului patron al farmaciei a depus actele pentru o noua licenta si si-a redeschis ulterior magazinul. Sotul ei nu a fost judecat sau pedepsit.

Opt companii farmaceutice diferite, incluzand SciClone Pharmaceutical si Lilly, s-au consultat cu oficialii ASAM din Nanjing si au raportat de asemenea cazul la autoritatile superioare.

Fostul sef al ASAM Zheng Xiaoyu a fost executat in 2007 dupa ce a fost acuzat de stat de primirea de mita pentru licentierea de medicamente false.

Cetatenii chinezi au aratat rapid cu degetul catre coruptia si inertia autoritatilor care reglementeaza medicamentele.

“ASAM nu este interesat decat de bani”, a declarat un rezident local, care a cerut sa ramana anonim. “Ei cred ca pacientii cu cancer sunt sortiti sa moara, cu sau fara medicamente. Oamenii de rand ca noi nu isi permit medicamentele scumpe, asadar noi doar ne asteptam sfarsitul. Noi suntem ucisi fie de medicamentele false, fie de boala.”

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 10% dintre medicamentele farmaceutice aflate in circulatia mondiala sunt false, China fiind cel mai mare contributor cu medicamente false.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe