MediaSind cere demiterea conducerii Radio România, în frunte cu Ovidiu Miculescu

Ovidiu Miculescu (Epoch Times România)
Adrian Sturdza
13.02.2014

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind cere public demiterea conducerii Radio România, în frunte cu Ovidiu Miculescu, preşedintele şi directorul general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Organizaţia sindicală invocă o serie de ilegalităţi şi abuzuri grave comise de persoane din conducerea SRR.

COMUNICATUL FRJ MEDIASIND

Comitetul Executiv al Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind constată că abuzurile şi ilegalităţile din Societatea Română de Radiodifuziune continuă, iar situaţia angajaţilor din această importantă instituţie publică de presă se agravează de la o zi la alta. De câteva luni, se fac presiuni imense asupra salariaţilor — membri de sindicat, să se dezafilieze din Sindicatul Unit al Salariaţilor — Radio România şi să semneze o petiţie prin care să ceară Parlamentului demiterea lui Adrian Moise din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie.

Acest nou abuz al administraţiei conduse de Ovidiu Miculescu, preşedintele — director general al SRR, se adaugă numeroaselor altor ilegalităţi comise în Radioul Public, în mandatul pe care acesta îl are în fruntea instituţiei publice de presă:

1. După ce a păgubit cu aproximativ 25% drepturile salariale prin semnarea unui contract colectiv de muncă sub prevederile minimale din Contractul Colectiv din Mass-Media, după ce a impus un Regulament care pune botniţă angajaţilor, încălcând libertatea de exprimare şi Legea avertizorului public, după ce l-a concediat ilegal pe liderul sindical, Adrian Moise, reprezentant al salariaţilor în CA, în urma unui simulacru de cercetare disciplinară, după ce a recunoscut că a spart sediul Sindicatului Unit al Salariaţilor Radio România şi a confiscat şapte saci cu documente şi bunuri ale organizaţiei (ştampile, sume de bani etc.) în absenţa unei hotărâri judecătoreşti, administraţia Miculescu a continuat nestingherită seria ilegalităţilor, profitând de lipsa de reacţie a factorilor politici.

2. Din cauza acestor abuzuri, Organizaţia Internaţională a Muncii a solicitat explicaţii oficiale statului român prin Ministerul de Externe, iar Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor au cerut României, prin ambasadele din străinătate, să pună capăt abuzurilor din Radioul Public.(vezi aici şi aici).

3. Folosind fonduri publice, administraţia Miculescu a adus grave prejudicii de imagine României prin trimiterea la Congresul Mondial al Jurnaliştilor a unor persoane care au boicotat şi discreditat organizarea acestui important eveniment, provocând reacţii dure din partea oficialilor Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor. (vezi aici şi aici)

4. Peste 20 de organizaţii ale jurnaliştilor din ţară s-au solidarizat cu protestele FRJ MediaSind, cerând Parlamentului să demareze anchete oficiale împotriva şefului SRR, Ovidiu Miculescu. (vezi aici şi aici)

5. Într-o acţiune de protest fără precedent, peste o mie intelectuali de marcă au semnat o Petiţie împotriva politicii anticulturale promovate de administraţia Miculescu în Radioul Public. (vezi aici)

6. Împotriva administraţiei Miculescu există mai multe plângeri penale pentru abuz în serviciu, tulburare de posesie, furt calificat şi ameninţări, pentru spargerea sediului SUS Radio România, confiscarea documentelor şi a ştampilei organizaţiei sindicale, precum şi pentru alte fapte pedepsite de legea penală.

7. CNSAS a confirmat oficial că Ovidiu Miculescu a semnat în anul 1987 un Angajament cu fosta Securitate (Dosarul fond de reţea nr. R 94603) pentru ‘apărarea contrainformativă a persoanelor care fac parte din grupul de presă ce participa la activităţi protocolare’, ceea ce ridică multe semne de întrebare asupra moralităţii acestuia. (vezi aici)

8. Şapte membri ai Consiliului de Administraţie în frunte cu preşedintele-director general, precum şi patru membri ai Comitetului Director ai SRR sunt suspectaţi şi anchetaţi pentru posibile fapte de corupţie, în urma sesizărilor depuse de organizaţia salariaţilor din SRR la Direcţia Naţională Anticorupţie şi la Agenţia Naţională de Integritate.(vezi aici)

9. De asemenea, în cercetarea DNA se află şi modul în care a fost posibil ca preşedintele SRR să se angajeze pe sine însuşi în instituţie şi, în acelaşi timp, să gestioneze fonduri europene în dubla sa calitate: de preşedinte — director general al SRR şi de coordonator instituţional. (vezi aici)

10. Modalitatea prin care au fost organizate concursurile pentru posturilor de manageri din SRR face obiectul unui nou dosar la DNA (vezi aici)

11. Maniera dictatorială prin care Ovidiu Miculescu a înţeles să conducă Radioul Public a provocat mai multe proteste internaţionale, inclusiv la ambasadele României din străinătate din partea a peste 100 de organizaţii ale jurnaliştilor membre ale Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Federaţiei Europene a Jurnaliştilor. (vezi aici)

Având în vedere aceste fapte grave, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind solicită Parlamentului României demiterea de urgenţă a administraţiei Miculescu prin respingerea Raportului de activitate al SRR.

În cazul în care clasa politică va refuza să stopeze abuzurile din Radioul Public, instituţie plătită din banii cetăţenilor, FRJ MediaSind va solicita sprijinul instituţiilor internaţionale la care este afiliată pentru organizarea unor noi acţiuni de protest pe plan extern.

Comitetul Executiv FRJ MediaSind

Bucureşti, 11 februarie 2014

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor