Media anuală a plăţilor informale în sistemul public de sănătate este de aproape 200 euro pe an
Conform unui studiu din 2011, aproape jumătate dintre români au declarat că au fost nevoiţi să acorde plăţi suplimentare, informale, atunci când au mers la medic, media anuală a plăţilor informale fiind de 800 - 840 de lei de persoană (aproape 200 de euro), a declarat joi directorul general adjunct al Eureko Asigurări.
"S-a făcut un studiu în 2011, în care pacienţii au fost întrebaţi în ce măsură, dacă, şi cam cât au fost nevoiţi să plătească atunci când au accesat sistemul de sănătate de stat. Vorbim aici despre plăţile informale. De asemenea, au fost întrebaţi dacă au accesat servicii de sănătate private. Aproape jumătate dintre respondenţii din Bucureşti şi din ţară au declarat că au fost nevoiţi să acorde plăţi suplimentare, informale, atunci când au mers la medic", a declarat directorul general adjunct al Eureko Asigurări, Carmen Radu.
Potrivit studiului, media anuală a plăţilor informale a fost de 800 - 840 lei de persoană, ceea ce înseamnă aproape 200 de euro. "De asemenea, au fost multe statistici care au menţionat că plăţile informale ajung undeva la 300-400 milioane de euro pe an. Este imens", a adăugat Carmen Radu.
Aceasta a precizat că peste 70-80% dintre cei intervievaţi au spus că au accesat şi servicii medicale private.
Abonamentele la spitale şi clinici private se ridică la 70 de milioane euro
Directorul general al ING Asigurări de Viaţă, Cornelia Coman, a declarat că există o piaţă de servicii medicale private în România, care se ridica la 70 de milioane de euro la finalul lui 2010, reprezentând abonamente la spitale şi clinici private.
"Asigurările voluntare de sănătate erau de 8-10 milioane de euro la finalul lui 2010, în timp ce plăţile directe, cash, la clinici private se ridică la 20-30 de milioane de euro", a menţionat Coman.