MB: Sinuciderile sporesc în rândul bărbaţilor mai în vârstă (studiu organizaţie de caritate)

Organizaţii de caritate din domeniul sănătăţii mintale din Marea Britanie spun că recesiunea ar avea un impact mai mare asupra bărbaţilor de vârstă mijlocie şi celor mai în vârstă.
Epoch Times România
16.07.2012

Organizaţii de caritate din domeniul sănătăţii mintale din Marea Britanie spun că recesiunea ar avea un impact mai mare asupra bărbaţilor de vârstă mijlocie şi celor mai în vârstă. Numărul de sinucideri şi prevalenţa tendinţelor suicidare creşte mai repede în rândul bărbaţilor mai în vârstă decât în oricare altă grupă de vârsta, potrivit unui studiu publicat în săptămâna în care guvernul britanic a amânat strategia de prevenire a sinuciderii, pentru luna septembrie, informează cotidianul The Guardian în ediţia de duminică.

Jane Powell, directorul executiv al organizaţiei de caritate ''Calm'', a apreciat că recesiunea ar putea avea un impact mai mare asupra bărbaţilor mai în vârstă. ''Cercetarea noastră arată că gândul la sinucidere este mai frecvent decât ne dăm seama, iar bărbaţii şi femeile sunt aproape la fel de mult pasibili să se simtă sinucigaşi. Ceea ce este semnificativ e faptul că mai mulţi bărbaţi îşi iau viaţa acum'', a declarat ea.

Datele Oficiului Naţional de Statistică (ONS), arată că numărul de sinucideri în rândul bărbaţilor cu vârsta peste 55 de ani a crescut cu 12% în ultimul deceniu, în timp ce sinuciderile în rândul bărbaţilor cu vârsta sub 34 de ani a scăzut cu 30%. Organizaţia de caritate din domeniul sănătăţii mintale ''Calm'' a declarat că bărbaţii cu vârsta între 45 şi 54 de ani se gândesc încă la sinucidere.

Organizaţiile de caritate şi experţii din domeniul sănătăţii mintale sunt preocupaţi de faptul că în toate categoriile de vârstă există mult mai multe sinucideri ale bărbaţilor decât ale femeilor.

Statisticile oficiale arată că 4.517 de persoane din Anglia şi Ţara Galilor s-au sinucis în 2010, dintre care 75% au fost bărbaţi. Powell a declarat că există două motive pentru această discrepanţă. 'În primul rând, deoarece se consideră că bărbaţii deţin implicit controlul, fiind responsabili în orice moment şi, prin urmare, nevoia de ajutor este prin definiţie nebărbătească. Iar în al doilea rând, pentru că prea adesea bărbaţii nu recunosc care este problema - simt că au scăpat controlul, sunt furioşi pe orice, găsesc că viaţa lor este lipsită de sens, nu sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor - şi nu recunosc că sunt deprimaţi. Şi pentru că, în calitate de bărbaţi se presupune că sunt invulnerabili, brusc opţiunile pe care le au de a ieşi din această situaţie încep să arate foarte subţiri'.

''Calm'', care a început ca iniţiativă a Ministerului Sănătăţii în 1997 şi a devenit organizaţie de caritate în 2006, a fost în mod tradiţional focalizată pe reducerea suicidului în rândul bărbaţilor tineri. Acum şi-a schimbat focalizarea pentru a include şi generaţia mai în vârstă.

Potrivit unui sondaj YouGov realizat pentru ''Calm'' privind adulţi care au avut în vedere sinuciderea, un factor-cheie a fost statutul relaţiei. Numărul de copii dintr-o familie a fost, de asemenea, un factor pentru 18% din bărbaţii cu un copil care au avut gânduri sinucigaşe, comparativ cu 27%, cu trei sau mai mulţi copii.

'Există dovezi puternice pentru a demonstra că intervenţiile de sprijinire a persoanelor cu risc de sinucidere fac diferenţa. Cu toate acestea, se întâmplă de multe ori ca serviciile să nu reuşească să contacteze şi să discute cu bărbaţii, acesta fiind motivul pentru care 'Samaritans' a lansat o campanie la sfârşitul lui 2010 pentru a-i viza pe bărbaţii din clasa muncitoare, cei mai expuşi riscului'', a declarat Catherine Johnstone, director executiv al organizaţiei ''Samaritans''. ''Sinuciderea poate fi prevenită şi necesită acţiunea mai multor departamente guvernamentale. Salutăm viitoarea strategie de prevenire a sinuciderii pentru Anglia şi sperăm că va continua să fie un catalizator pentru schimbare. Totuşi, pentru a avea un impact real strategia necesită angajament din partea publicului, sectorului privat şi de voluntariat, precum şi a guvernului', a adăugat ea.

Din studiu a reieşit că bărbaţii din Manchester sunt mai pasibili de a se sinucide decât în oricare alt oraş. La o întrunire publică convocată de ''Manchester Users Network'', un grup de persoane cu probleme de sănătate mintală, participanţii au criticat reducerile de servicii, în special în centrele comunitare, care acţionează ca o ancoră de salvare pentru persoanele cu depresie.

Guvernul a planificat lansarea strategiei sale de prevenire a sinuciderii săptămâna trecuta, dar a amânat iniţiativa până în septembrie.

'Guvernul adoptă măsuri ferme privind prevenirea sinuciderii. Am ascultat familii îndoliate în urma unui suicid şi am apelat la experţi în domeniul sănătăţii, justiţiei penale şi transportului să ne ajute să elaborăm o nouă strategie de prevenire a sinuciderii pentru Anglia, pentru a ajuta la salvarea de vieţi. Am luat în considerare toate răspunsurile primite şi intenţionăm să publicăm planurile noastre în septembrie', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor