Silvio Berlusconi o critică pe Angela Merkel şi atacă justiţia italiană (revista presei)
Interviul acordat de Silvio Berlusconi cotidianului german Bild, în care fostul premier italian explică de ce a decis să schimbe numele partidului său de dreapta, Poporul Libertăţii, care va reveni la vechiul nume, Forza Italia, în care critică politica de austeritate a Germaniei, atacă justiţia italiană şi vorbeşte despre criza din zona euro, se află luni pe primele pagini ale ziarelor din Italia.
'Berlusconi spune adio Poporului Libertăţii, partidul său se întoarce la numele vechi, Forza Italia', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că adevăratul cutremur care a lovit politica italiană soseşte din Germania, de la Bild, care publică luni un interviu în care fostul premier italian anunţă modificarea numelui partidului său de dreapta, deoarece este convins că numele Poporul Libertăţii nu mai funcţionează. Un anunţ care a declanşat reacţiile tuturor partidelor din Italia, mai ales reacţia Alianţei Naţionale (de dreapta), partid care a renunţat la propriul nume istoric pentru a se uni cu Poporul Libertăţii.
În interviul din Bild, Berlusconi mai vorbeşte despre cazul Ruby, numit în Italia 'Rubygate', în care este acuzat de parchetul din Milano de prostituţie cu o minoră marocană, declarând: 'Sunt o victimă a cazului Bunga Bunga. Fetele veneau acasă la mine, da numai pentru a dansa'. Berlusconi mai spune că Angela Merkel, cancelarul german, 'duce o politică excesivă de austeritate', vorbeşte despre guvernul Mario Monti şi despre prietenia lui specială cu Vladimir Putin. De asemenea, Berlusconi atacă justiţia italiană şi spune că afacerea Bunga Bunga este 'o campanie de defăimare din partea magistraturii italiene, care este, în parte, de stânga'.
Tinerele implicate în cazul Bunga Bunga, acuzate de prostituţie, 'au dansat pentru mine, ca în toate discotecile din lume. Toate procesele împotriva mea, peste 50, pentru care am plătit peste 428 de milioane de euro pentru avocaţi, s-au terminat fără ca eu să fiu condamnat', susţine Berlusconi. Despre politica Angelei Merkel, fostul premier italian spune că 'Germania va trebui să devină mai europeană, nu se poate ca toată Europa să fie nevoită să devină nemţească. Se observă o supremaţie a Germaniei în Europa, iar noi cerem Berlinului o politică mai deschisă, de solidaritate cu celelalte ţări europene'.
Despre criza economică din zona euro, Berlusconi spune că are la bază mai ales factori psihologici şi că sarcina unui guvern este aceea de a crea un climat de optimism şi încredere. 'Intrarea mea în politică, acum 18 ani, a salvat Italia de pericolul comunismului. Este un adevăr istoric, de care sunt mândru. Am fost unicul lider european care a avut relaţii excelente cu Rusia şi cu SUA şi m-am folosit de prieteniile mele personale pentru a asigura pacea şi siguranţa în lume', mai spune Berlusconi, care vorbeşte şi despre situaţia din Siria, complicată dar nu fără speranţă, pe care va încerca să o rezolve, întâlnindu-se peste câteva zile cu Putin, care sigur îl va asculta, deoarece 'mă vede ca pe un frate mai mare', anunţă fostul premier italian, declaraţie subliniată de La Repubblica.
'Nu sunt traumatizat de pierderea puterii, pentru că primul ministru italian nu are puteri. Constituţia noastră nu îi permite nici măcar înlocuirea unui ministru. Aveam putere înainte de 1994, când eram un simplu antreprenor. Problema este că italienii nu votează bine. Votează partide mai mici, care nu se gândesc la binele comun', precizează Berlusconi.
'Se întorc Berlusconi şi Forza Italia', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie că fostul premier italian se consideră o victimă a justiţiei şi un salvator al patriei, declarând: 'Dacă Italia ţine sub control propriul buget este numai mulţumită guvernului meu precedent. Acesta este şi principalul motiv pentru care am decis acum opt luni să fac un pas înapoi: pentru a-i permite lui Monti să aprobe câteva reforme, inclusiv constituţionale'. Berlusconi mai critică politica de austeritate a cancelarului german Merkel, care a ajutat numai Germania, nu şi Italia. Dar renunţarea la moneda unică europeană ar fi o înfrângere a Europei, care va trebui să rămână unită, indică Berlusconi, după cum precizează cotidianul din Milano.
'Berlusconi o critică pe Merkel', titrează La Stampa din Torino, care scrie că fostul premier italian este convins că a fost primul lider european care a înţeles criza economică şi financiară din Europa.