MB: Nu uitaţi de căpşunarii români şi bulgari (Guardian)

Politica, la fel ca natura, are oroare de vid, iar în absenţa oricărei estimări oficiale privind cât de mulţi imigranţi români şi bulgari ar putea veni în Marea Britanie pentru a lucra de la sfârşitul acestui an, s-a declanşat o ''licitaţie'' aproape isterică de cifre, comentează cotidianul britanic The Guardian.
Epoch Times România
18.01.2013

Politica, la fel ca natura, are oroare de vid, iar în absenţa oricărei estimări oficiale privind cât de mulţi imigranţi români şi bulgari ar putea veni în Marea Britanie pentru a lucra de la sfârşitul acestui an, s-a declanşat o ''licitaţie'' aproape isterică de cifre, comentează cotidianul britanic The Guardian.

Grupuri de campanie, cum ar fi ''Migration Watch'', s-au grăbit să prezică faptul că 250.000 de imigranţi vor veni în următorii cinci ani. Toate aceste 'previziuni' se bazează pe criticile potrivit cărora mult mai mulţi polonezi şi alţi est-europeni au venit după 2004 decât au prevăzut estimările oficiale. Dar ''Migration Watch'' şi alte grupuri sunt ele însele acum în pericol de a face o greşeală similară, relevă cotidianul britanic.

De data aceasta va fi diferit. Toate celelalte 25 de state membre în UE vor trebui să-şi ridice restricţiile de pe piaţa muncii pentru imigranţii români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014, în contextul în care expiră perioada de tranziţie de şapte ani de când cele două ţări au aderat la UE.

Există însă o altă diferenţă importantă între România şi Bulgaria şi ţările est-europene care au aderat în 2004. Peste 1,7 milioane de români din cele 2,2 milioane care locuiesc în alt stat al UE, trăiesc în Italia şi Spania. La ultima numărătoare, în Marea Britanie erau rezidenţi 82.000 de români. Italia, unde lucrează deja 880.000 de români, a ridicat restricţiile de muncă rămase privind românii şi bulgarii, în ianuarie anul trecut. În Spania, unde alţi 820.000 de români au lucrat în industria construcţiilor, aflată acum în dificultate, situaţia este mai complicată. În condiţiile în care rata şomajului este de 21%, Spania a reimpus restricţii de muncă pentru români şi bulgari, cu un an în urmă.

Acest lucru a determinat ''Migration Watch'' şi alte grupuri să prezică faptul că în prezent există un 'risc semnificativ', ca sute de mii de persoane să se mute din Spania in Marea Britanie.

Aşa cum a subliniat Comisia Consultativă pentru Migraţie (MAC) a Ministerului de Interne, există o posibilitate reală doar în cazul în care Marea Britanie este singura ţară care îşi va deschide piaţa muncii pentru românii aflaţi acum în Spania. Acest lucru nu se va întâmpla, subliniază The Guardian. Comisia deţine dovezi de la comunitatea românească că este puţin probabil ca cei care lucrează în Spania să vină în Marea Britanie, deoarece au calificare redusă, probabil nu vorbesc engleza şi s-ar confrunta cu costuri mult mai mari ale locuinţelor.

Atât Ambasada României cât şi cea a Bulgariei de la Londra au susţinut că este puţin probabil să aibă loc o creştere semnificativă a fluxului de imigranţi din ţările lor către Marea Britanie, la sfârşitul acestui an. Românii spun că toţi cei care au vrut să se mute în Marea Britanie a făcut deja acest lucru, după ce au obţinut un drept de şedere, dar nu şi un loc de muncă, în 2007. Ei au relevat totodată scăderea numărului de tineri români.

Presa nu a scris, dar există un grup de parlamentari conservatori care sunt îngrijoraţi că nu vor veni suficient de mulţi români şi bulgari în Marea Britanie în 2014. Sprijiniţi de ''National Farmers Union'' (NFU), care reprezintă industria culegătorilor de fructe în Worcestershire şi Herefordshire, ei au făcut presiuni asupra ministrului de interne pentru a menţine deschis sistemul lucrătorilor agricoli sezonieri, în conformitate cu care 20.000 de români şi bulgari au venit să muncească în Marea Britanie pentru câteva luni, în fiecare an, reîntorcându-se ulterior la ei acasă.

Românii şi bulgarii care vor veni anul viitor nu sunt de aşteptat să ajute la culesul recoltei de căpşuni din Marea Britanie. Se crede că se vor îndrepta spre locuri de muncă mai bine plătite şi mai calificate de la Londra şi din alte oraşe, atunci când vor fi în măsură să obţină un loc de muncă permanent, precum şi dreptul de şedere în Marea Britanie.

Dar parlamentarii sunt îngrijoraţi de faptul că în magazine nu s-ar putea găsi căpşuni britanice, cu prilejul turneului de tenis de la Wimbledon, anul viitor, fără asigurarea imigranţilor temporari în cadrul unui sistem redeschis - 60.000 bulgari şi români au venit să lucreze în Marea Britanie în cadrul unor astfel de sisteme de muncă temporare, în fiecare an, începând cu 2007. Cei mai mulţi au plecat acasă, dar componenţa celor două comunităţi rezidente luate împreună a crescut la aproximativ 140.000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor