Măsurile de carantină în Israel generează dezbateri în Knesset şi demisii

.
. (pixabay.com)

Israelul urmează să reimpună un blocaj controversat la nivel naţional odată cu creşterea recentă a cazurilor de infecţie cu virus Wuhan, după ce, duminică dimineaţă, parlamentul a dezbătut intensitatea limitărilor şi restricţiilor.

Întreaga ţară va fi declarată „zonă fierbinte” şi blocarea va intra în vigoare la ora 6:00 dimineaţa, vineri, 18 septembrie, cu aproximativ 12 ore înaintea începerii sărbătorii Rosh Hashanah, ce ţine două zil, care marchează Noul An Evreiesc.

Ministerul Sănătăţii a ordonat închiderea tuturor şcolilor începând de vineri (planurile iniţiale erau să fie închise miercuri), deşi rămâne incert dacă deschiderea va fi permisă după două săptămâni de închidere.

"Potrivit propunerii, în prima fază începând de vineri, israelienii trebuie să rămână la 500 de metri de casele lor; în a doua fază, călătoriile interurbane sunt interzise", scrie Times of Israel.

Deja au existat demisii ale unor parlamentari cheie Haredi (tradiţionalişti), miniştri şi oficiali evrei conservatori legate de planul de carantină impus la începutul zilelor sfinte. Demisionarii sunt supăraţi de faptul că, în timpul blocării majore anterioare, la începutul verii, sinagogile au fost, de asemenea, închise, restricţionând libertatea practicării serviciilor religioase.

"Decizia de a impune blocarea completă de sărbători a fost planificată în prealabil din lipsă de apreciere a sărbătorilor evreieşti", a declarat ministrul pentru Locuinţe, Yaakov Litzman, în demisia înaintată, care protestează împotriva noilor măsuri.

„Inima mea este alături de sutele de mii de evrei care vin la sinagogă o dată pe an şi, acum, nu vor putea face acest lucru din cauza carantinei”, a adăugat el.

La mijlocul săptămânii trecute a apărut o nouă creştere dramatică zilnică a numărului infecţiilor cu virus Wuhan în Israel. Ministerul Sănătăţii a raportat miercuri 3.904 cazuri noi, ridicând totalul cazurilor de la începutul pandemiei la peste 153.000, şi peste 1.100 de decese.