Căutările anumitor simptome pe Google pot prevesti apariţia unui focar de virus Wuhan într-o anumită regiune [studiu]

.
. (pixabay.com)

Potrivit unui nou studiu publicat, cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts au descoperit că valurile de căutare de informaţii pe internet privitoare la simptome gastro-intestinale prezic creşterea cazurilor confirmate de COVID-19 după câteva săptămâni - cu un grad surprinzător de mare de probabilitate.

Cercetătorii au colectat şi studiat căutările de pe „Google Trends” din 15 state americane, pe o perioadă de 13 săptămâni între 20 ianuarie şi 20 aprilie 2020.

Modelele descoperite de cercetători au avut corelaţii de până la 0,998, 0,871 şi 0,748. Au descoperit că lumea caută pe Google anumite cuvinte cheie, în special pentru simptome gastrointestinale asociate COVID-19, cum ar fi ageuzia şi pierderea poftei de mâncare. Corelaţia atinge de obicei vârfurile între trei şi patru săptămâni, potrivit studiului.

Simptomele gastro-intestinale, cum ar fi durerile abdominale şi diareea, sunt simptome raportate frecvent în infecţia cu COVID-19, iar cercetătorii au căutat noi metode pentru a prezice unde ar putea creşte numărul de cazuri noi.

Datele din New York, New Jersey, California, Massachusetts şi Illinois au avut cea mai mare incidenţă. Printre statele cu incidenţă medie au fost Alabama, Carolina de Sud, Nevada, Mississippi şi Rhode Island. Hawaii, Montana, Dakota de Nord, Wyoming şi Alaska au fost statele cu cea mai mică incidenţă. Seturile de date au fost descărcate de pe site-ul Harvard Dataverse.

Descoperirile cercetătorilor au contribuit la sublinierea importanţei înţelegerii modului în care suferinţa gastrointestinală şi alte simptome joacă un rol în prezicerea focarelor locale.

„Datele noastre subliniază importanţa simptomelor gastrointestinale ca potenţială avertizare a apariţiei unui focar cu Covid-19 şi sugerează că Google Trends poate fi un instrument valoros pentru predicţia pandemiilor cu manifestări gastrointestinale”, a arătat Kyle Staller, gastroenterolog şi director al motilităţii gastro-intestinale a spitalului Massachusetts General în studiu.