Masacrul de la Hula ar putea reprezenta o crimă împotriva umanităţii

Comisarul ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay. (SEYLLOU/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
01.06.2012

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, a condamnat uciderea, săptămâna trecută, a peste 100 de civili la Hula, în Siria, relatează BBC News.

Navi Pillay a cerut comunităţii internaţionale să facă toate eforturile pentru a pune capăt impunităţii şi a asigura că cei responsabili pentru "astfel de atrocităţi" sunt traşi la răspundere.

"Aceste acte ar putea reprezenta crime împotriva umanităţii şi alte crime internaţionale şi ar putea demonstra un tipar de atacuri ample şi sistematice împotriva populaţiei civile, comise cu impunitate", a adăugat ea.

Oficialul a făcut aceste declaraţii la o serie de urgenţă a Consiliului ONU pentru drepturile omului.

Anterior, activişti de opoziţie au declarat că membri ai unei miliţii proguvernamentale au ucis din nou în masă civili. 13 angajaţi ai unei fabrici ar fi fost obligaţi să coboare dintr-un autobuz la al-Buwaida al-Sharqiya, în apropiere de oraşul Qusair, din vestul ţării, şi executaţi de "shabiha" - numele dat susţinătorilor armaţi ai guvernului. Mai multe înregistrări video publicate online au arătat cadavre cu răni grave în zona stomacului şi a capului, ce ar arăta că au fost împuşcate de la mică distanţă.

Marile puteri occidentale, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Canada şi Australia, au anunţat zilele acestea că expulzează înalţi diplomaţi sirieni, după uciderea a 108 persoane, dintre care 49 de copii, în regiunea Hula. Liderii occidentali s-au declarat îngroziţi de aceste crime şi au intensificat presiunea diplomatică asupra guvernului Assad.

Majoritatea victimelor masacrului au fost executate, potrivit purtătorul de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, Rupert Colville. El a precizat că printre victime se numără şi 34 de femei. Iar majoritatea cadavrelor prezintă răni de focuri de armă trase de aproape sau de cuţit.

Locuitori din zonă au declarat că membrii unei miliţii proguvernamentale au intrat în casele lor şi au deschis focul fără discriminare. Supravieţuitorii au povestit că s-au ascuns sau s-au prefăcut morţi.

Însă liderii sirieni susţin că masacrul a fost comis de terorişti care vor să facă procesul de pace să eşueze şi să determine puterile occidentale să intervină.

Rusia, care furnizează arme regimului sirian şi care a blocat rezoluţiile ONU prea aspre, vizând Damascul, a acuzat ambele părţi pentru crimele de vineri. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi-a exprimat îngrijorarea că unele ţări încep să folosească masacrul de la Hula ca "pretext pentru a sublinia necesitatea impunerii unor măsuri militare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor