Reuniune cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU consacrată situaţiei din Siria

Membrii Consiliului de Securitate al ONU se află într-o reuniune în spatele uşilor închise consacrată situaţiei din Siria, după masacrul de la Hula, în care au fost ucişi peste 100 de civili.
Consiliului de Securitate al ONU. (DON EMMERT/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
30.05.2012

Membrii Consiliului de Securitate al ONU se află într-o reuniune în spatele uşilor închise consacrată situaţiei din Siria, după masacrul de la Hula, în care au fost ucişi peste 100 de civili.

Ambasadorul german la ONU, Peter Wittig, a declarat înainte de discuţii că Naţiunile Unite ar putea trimite mai mulţi observatori în Siria, pe lângă cei 300 existenţi deja. De asemenea, oficialii vor analiza noi metode de a influenţa regimul sirian, pentru a pune capăt violenţelor din ţara afectată de o criză politică severă.

Wittig a subliniat că lipsa de acţiuni ale ONU a dus la agravarea crizei ce durează de 15 luni.

Marile puteri occidentale au anunţat marţi că expulzează înalţi diplomaţi sirieni, după uciderea a 108 persoane, dintre care 49 de copii, în regiunea Hula.

Liderii occidentali s-au declarat îngroziţi de aceste crime şi au intensificat presiunea diplomatică asupra guvernului Assad.

Guvernul francez a declarat că "nebunia criminală" a regimului de la Damasc pune în pericol securitatea regională şi a anunţat că o va expulza pe ambasadoarea siriană la Paris.

De asemenea, o reuniune a grupului Prietenii Siriei urmează să aibă loc în Franţa, în luna iulie, a anunţat marţi preşedintele Francois Hollande.

Ulterior, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Canada şi Australia au anunţat că expulzează înalţi diplomaţi sirieni.

"Comunitatea internaţională este îngrozită de violenţa care continuă, de comportamentul regimului, de uciderea unui număr atât de mare de oameni nevinovaţi", a declarat ministrul britanic de externe, William Hague.

Însărcinatul sirian cu afaceri la Londra trebuie să părăsească ţara în termen de şapte zile, a adăugat el.

Majoritatea victimelor masacrului de vineri, de la Hula, au fost executate, potrivit purtătorul de cuvânt al ONU pentru drepturile omului, Rupert Colville. El a precizat că printre victime se numără şi 34 de femei. Iar majoritatea cadavrelor prezintă răni de focuri de armă trase de aproape sau de cuţit.

Locuitori din zonă au declarat că membrii unei miliţii proguvernamentale au intrat în casele lor şi au deschis focul fără discriminare. Supravieţuitorii au povestit că s-au ascuns sau s-au prefăcut morţi.

Însă liderii sirieni susţin că masacrul a fost comis de terorişti care vor să facă procesul de pace să eşueze şi să determine puterile occidentale să intervină.

Rusia, care furnizează arme regimului sirian şi care a blocat rezoluţiile ONU prea aspre, vizând Damascul, a acuzat ambele părţi pentru crimele de vineri. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi-a exprimat îngrijorarea că unele ţări încep să folosească masacrul de la Hula ca "pretext pentru a sublinia necesitatea impunerii unor măsuri militare".

Aceste afirmaţii au intervenit în condiţiile în care trimisul ONU pentru Siria, Kofi Annan, s-a întâlnit marţi cu preşedintele Bashar al-Assad, la Damasc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor