Mărturie şocantă a trei copii bulgari adoptaţi în Italia
Povestea şocantă a trei copii bulgari adoptaţi în Italia deschide o fereastră privind o oroare ascunsă, ce a putut conta pe numeroşi complici, dintr-o instituţie pentru minori din Bulgaria. Părinţii adoptivi au acuzat că denunţul lor a fost ignorat, relatează revista italiană L'Espresso într-un amplu articol.
Copii de numai 12 sau 13 ani au fost abuzaţi atât de adolescenţi din acelaşi orfelinat din Bulgaria cât şi de angajaţi ai instituţiei, cel puţin şapte bărbaţi şi patru femei. Aceştia i-au trimis să se prostitueze într-o discotecă, filmând agresiunile, posibil pentru a vinde imaginile.
În Bulgaria, la graniţa UE, acesta a fost un secret păzit ani de zile, relevă publicaţia. El ar mai fi durat dacă trei copii recent adoptaţi în Italia nu ar fi avut curajul să rupă tăcerea.
Părinţii adoptivi au trimis un raport de şapte pagini preşedintelui Comisiei pentru adopţii internaţionale, ministrul Andrea Riccardi. În expunere, ei se plâng de ignorarea denunţului lor, odată cunoscute faptele, de către asociaţia care a mediat adopţiile, ''AiBi'' din Milano. Este una dintre cele mai importante entităţi recunoscute legal: 249 de copii aduşi în Italia în 2011, venituri declarate de 8 milioane 761.000 de euro şi un patrimoniu de aproape 4 milioane de euro. Preşedintele AiBi, Marco Griffini, a fost informat cu privire la abuzuri, telefonic şi în e-mailuri, încă din 12 octombrie.
''Am raportat imediat problema Comisiei pentru adopţii, Cai', a spus Griffini, dar fără a preciza data. 'Cai este cea care trebuie să avertizeze autoritatea centrală bulgară'', a adăugat el.
Potrivit 'L'Espresso', AiBi a informat comisia guvernamentală doar cu câteva zile în urmă, întârziind astfel cu peste două luni anchetele privind o posibilă organizaţie de pedofili.
Circa 15 copii care au crescut în instituţia bulgară au fost adoptaţi în Italia, dar noile lor familii nu ştiu nimic. Este un vid îngrijorător în controalele care ar fi trebuit să însoţească parcursul de adopţie internaţională, asigurându-se totodată asistenţa adecvată pentru copii, deoarece experienţele dramatice, dacă nu sunt tratate, le pot afecta creşterea.
Se întâmplă într-o ţară ca Bulgaria, membră a UE şi care a ratificat Convenţia de la Haga privind protecţia minorilor, comentează publicaţia. Doar trei copii adoptaţi, sosiţi în 2012, au dezvăluit secretul părinţilor. Doi băieţi, de 10 şi 11 ani, şi o fetiţă de 9 ani. O echipă de psihoterapeuţi i-a ascultat respectând protocoalele adoptate de centrele de terapie de familie. Şedinţele au fost filmate iar copii au reconstituit violenţele cu ajutorul unor desene, culori şi păpuşi anatomice.
'Relatările copiilor par deplin fiabile şi libere de interferenţe în manifestarea propriilor gânduri', concluzionează raportul psihologic ataşat plângerii. 'Există motive să se creadă că experienţele timpurii şi repetate, avute de copii atunci erau instituţionalizaţi în Bulgaria, au devenit într-un fel comportamente trăite astăzi drept normale sau permise', se mai spune în raport.
Singura modalitate de a ieşi din instituţia bulgară erau ''vacanţele-premiu'', chiar aşa numite. O călătorie de mai puţin de două ore până la un hotel aflat în pădure. Copiii au aflat însă de timpuriu că nu era vorba deloc de o vacanţă.
Fetiţa a relatat într-o şedinţă de psihoterapie despre o experienţă deosebit de traumatizantă. 'Se referă la o discotecă, unde ea şi alte fete din instituţie au fost duse'', se arată în raport. ''Iniţial, dansau şi se distrau, dar după ce li se oferea tort, erau duse în camere unde nişte bărbaţi 'se jucau' cu ele''. Copilul a dezvăluit că a văzut cum unei fetiţe i s-a astupat gura pentru a nu striga iar apoi a fost violată în faţa surorii ei. Detaliile sunt prea precise pentru vârsta lor, astfel că psihoterapeuţi sunt convinşi că cei trei copii au trăit cu adevărat drama.
Ei au vorbit despre adulţi din afara orfelinatului care frecventau discoteca, bărbaţi goi, cu feţele acoperite de cagule, despre o camera profesionistă montată pe un trepied, despre un televizor, posibil un monitor, pe care adulţii îşi revedeau perversiunile, dar şi despre pistoale pentru a-i speria.
Cel mai mare dintre cei trei a încercat să ceara ajutor directoarei. Aceasta, se arată în expunerea familiilor adoptive, ''în urma cererilor de ajutor din partea copiilor, victime ale abuzului, s-ar fi limitat să admonesteze minorii autori ai violenţelor, cu efectul înăspririi comportamentului acestora şi alimentând sentimente de răzbunare, care s-au tradus în alte violenţe'.
'Ca şi cum ar fi fost un ritual - au notat psihoterapeuţii în raportul lor -, copiii, în cerc, erau obligaţi să asiste la actele de violenţă fizică şi sexuală pe care un adolescent le aplica celor mai mici'.
Relatările celor trei copii, audiaţi separat, coincid. Potrivit lor, celor care i-au abuzat nu le-a fost milă nici chiar de o fetiţă epileptică de 9 ani, care a avut convulsii când a fost obligată să întreţină relaţii sexuale.
Fetiţa adoptată în Italia a suferit aceleaşi abuzuri. ''Se pare că a experimentat totul ca un joc', au scris psihoterapeuţii. ''Nu a perceput negativ ce s-a întâmplat', au adăugat ei.
Le-au rămas întipărite legea tăcerii supraveghetorilor de serviciu, care noaptea se închideau în camerele fără a interveni niciodată şi bărbaţii şi femeile pe care cei trei copii i-au indicat drept angajaţi cu întreţinerea, bucătăresele, 'frizeriţa' şi cercul de pedofili prieteni. Au povestit cum erau încătuşaţi de adulţi, filmaţi şi forţaţi să îndure toată depravarea ce se poate imagina. Au descris momentele în care cel mai violent dintre bărbaţi îi ducea la baie şi îi forţa să suporte practici îngrozitoare 'pedepsind apoi copiii cu bătăi aspre'.
''Copiii noştri - se scrie în plângerea părinţilor adoptivi - povestesc cum directoarea le-a cerut, înainte de plecarea în Italia, să nu repete actele sexuale şi să nu povestească nimic din ceea ce au văzut sau suferit direct în instituţie pentru că, în caz contrar, familia adoptivă îi va respinge iar ei vor fi retrimişi imediat în Bulgaria''.
Totul coincide în relatarea lor - locurile, persoanele, numele, discoteca. Cu date de contact care, prin intermediul Internetului ajung şi în Italia. Reporterii au verificat în Bulgaria. Înainte de plecare au avertizat poliţia bulgară. La biroul specializat, au recunoscut că nu ştiu nimic. Au trecut două luni şi jumătate de la prima semnalare a părinţilor adoptivi, în care este posibil ca alţi 60 de copii să fi suferit aceleaşi abuzuri.