Martor în cazul Nemţov bătut de forţele speciale necunoscute

Tinere cecene trecând pe lângă ruine în Groznâi, 2001
Tinere cecene trecând pe lângă ruine în Groznâi, 2001 (DMITRY KOSTYUKOV/AFP/Getty Images)
Maria Maevschi
05.06.2015

Forţele de securitate cecene au aruncat la podea un martor în cazul Nemţov ţinut cu mâinile legate, punându-i pe spate o grenadă.

Poliţistul Umar Geremeev, vecin cu cecenul implicat în cazul asasinării lui Boris Nemţov, Ruslan Muhudinov, s-a plâns Comisiei de anchetă că ar fi fost reţinut de câţiva ofiţeri ai forţelor speciale, apoi interogat şi bătut, relatează Kommersant.ru, citat de LB.ua

Potrivit unor oficiali MAI din raionul Shelkovsk, Cecenia, în timp ce aştepta să-i fie reparată maşina, Geremeev a observat un autoturism „Gazelle” cu geamuri fumurii, din care au ieşit câteva persoane înarmate, purtând camuflaj, măşti şi căşti.

Persoanele i-au împins pe toţi cei prezenţi în vehicul, i-au întrebat numele, încercând să afle care dintre ei era Umar, se arată în raportul ofiţerului de poliţie. Aceştia i-au luat poliţistului arma din dotare, l-au încătuşat, după care au început să-l interogheze, direct în maşină. Potrivit lui Geremeev, toate întrebările au avut ca scop să afle cât mai multe despre prietenul şi vecinul său din localitatea Starogladovsk, Ruslan Muhudinov, pe care-l cunoaşte de 15 ani.

Acestea s-au întâmplat la două zile de la reţinerea, în circumstanţe similare, în Inguşeţia, a comandantului adjunct batalionului trupelor interne „Sever” al MAI cecen, Zaur Dadaev, în mărturia căruia apare un oarecare „Ruslik” („Russik” după alte surse). Cei care l-au reţinut pe Geremeev, îl căutau, de fapt, pe Muhudinov, însă poliţistul nu ştia unde s-ar putea afla acesta. Cei doi s-au întâlnit întâmplător, la 4 martie, pe aeroportul din Groznâî, schimbând doar câteva vorbe.

Ofiţerii înarmaţi l-au adus pe Geremeev la o stână, nu departe de Starogladovsk, în speranţa că-l vor găsi acolo pe Muhudinov, însă nu a fost să fie. Acolo poliţistul captiv a fost aruncat la podea, încătuşat, iar pe spate i-au pus o grenadă, sugerându-i să se roage pentru ultimele cinci minute din viaţă şi au plecat. Grenada nu a explodat.

Poliţistul a mărturisit că, cei care l-au reţinut, în timp ce conduceau, ţineau în permanenţă legătura cu o oarecare „bază”, iar la un moment dat agenţii au primit un avertisment de la „bază”, cum că cel pe care l-au reţinut era nepotul şefului departamentului MAI, Wah Geremeev.

Boris Nemţov, de 55 de ani, a fost împuşcat pe podul Bolşoi Moskvoretki din apropierea Kremlinului în noaptea de 27 februarie. Au fost arestaţi cinci suspecţi, dintre care fostul comandant-adjunct al batalionului „Sever”, Zaur Dadaev se presupune că l-ar fi împuşcat pe Nemţov. La început, Dadaev şi-a recunoscut vina, după care a negat totul, susţinând că ar fi acceptat acuzaţiile în urma torturii la care ar fi fost supus.

Potrivit declaraţiilor făcute de Dadaev, vinovat de asasinarea lui Nemţov s-ar face un oarecare „Russik”, care i-ar fi dat arma, promiţându-i o recompensă. Iniţial, anchetatorii îl considerau „Russik” pe Ruslan Geremeev, pe care n-au reuşit să-l interogheze, din cauză că acesta ar fi plecat pe neaşteptate în Emiratele Arabe Unite. Apoi au apărut informaţii noi despre Ruslan Muhudinov, care se dovedeşte la fel de greu de găsit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor