Marşul Milioanelor de Măşti: Zeci de arestări în urma ciocnirilor dintre poliţia londoneză şi activişti anti-capitalism

Demonstraţia din centrul Londrei s-a transformat în haos după izbucnirea unor ciocniri violente între miile de manifestanţi şi forţele de ordine. O maşină de poliţie a fost incendiată, zeci de persoane au fost arestate şi trei ofiţeri de poliţie au fost internaţi în spital.
Un manifestant anti-capitalism stă în faţa unui cordon de poliţişti în Londra, 5 noiembrie 2015.
Un manifestant anti-capitalism stă în faţa unui cordon de poliţişti în Londra, 5 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Cel puţin 50 de manifestanţi au fost arestaţi în timpul “Marşului Milioanelor de Măşti” desfăşurat joi seară în centrul Londrei - dintre care doi pentru atacarea unor ofiţeri de poliţie - după ce protestatarii au aruncat cu artificii şi dispozitive incendiare asupra forţelor de ordine. Poliţia metropolitană a declarat că trei ofiţeri au fost răniţi şi duşi la spital, în timp ce unii manifestanţi răniţi au primit primul ajutor la faţa locului.

Ceea ce a început ca un protest paşnic s-a transformat într-o acţiune violentă după ce activiştii s-au ciocnit cu forţele de ordine. O maşină de poliţie a fost incendiată şi parbrizul său a fost distrus în apropierea Green Park, după ce mii de manifestanţi anti-capitalism s-au revărsat pe străzile din centrul Londrei purtând renumitele măşti Guido, devenite un simbol al grupului de hackeri Anonymous.

Trei persoane au fost arestate înainte de începerea marşului, după ce asupra lor au fost descoperite cuţite, grenade fumigene şi vopsea. Cei trei, având vârste de 38, 50 şi 55 de ani, au fost duşi la secţia centrală de poliţie din Londra.

La aproximativ o jumătate de oră după începerea marşului s-au intensificat turbulenţele după ce mai mulţi oameni aflaţi în fruntea coloanei de manifestanţi au rupt rândurile şi au fugit către Churchill War Rooms. O altă mulţime de oameni s-a adunat în faţa Palatului Buckingham, la mare distanţă de ruta aprobată de autorităţile londoneze, conform The Telegraph.

Unii manifestanţi au încercat să pătrundă pe Great George Street, la mică distanţă de sediul Partidul Conservator, în ciuda faptului că strada a fost închisă. Un cordon de poliţişti şi ofiţeri călare au format o barieră împotriva grupului dens de manifestanţi. Manifestanţii au aruncat cu sticle peste barierele ridicate de poliţişti şi au scandat slogane precum “Ruşine să va fie, şi noi suntem oameni”.

Poliţia metropolitană a trimis pe străzile capitalei mii de ofiţeri de poliţie pentru a face faţă situaţiei, în condiţiile în care evenimentele similare din anii anteriori s-au sfârşit cu arestări şi ciocniri violente între cele două tabere.

"Marşul milioanelor de măşti" a avut loc în noaptea dedicată rebelului catolic Guy Fawkes, care a încercat să-l asasineze pe regele James I şi să arunce în aer Parlamentul britanic în anul 1605. Planul său a eşuat, dar a rămas cunoscut în istorie sub numele de "Complotul Prafului de Puşcă" (Gunpowder Plot).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe