Mark Mobius, expert în economie: Structura guvernului român este demodată, tipică regimului comunist

Mark Mobius, preşedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets, este de părere că structura guvernului român este demodată, tipică regimului comunist, în care economia era controlată de stat. Această situaţie trebuie să se schimbe şi administraţia să permită mediului de afaceri să se dezvolte, spune el.
Sedinţă de guvern la Palatul Victoria (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
30.09.2012

Mark Mobius, preşedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets, este de părere că structura guvernului român este demodată, tipică regimului comunist, în care economia era controlată de stat. Această situaţie trebuie să se schimbe şi administraţia să permită mediului de afaceri să se dezvolte, spune el.

Datorită entuziasmului oamenilor şi resurselor minerale şi agricole, care pot susţine creşterea economică, România este atractivă pentru investiţii, a precizat Mobius duminică, la Pro TV.

Întrebat de ce România nu foloseşte cu succes aceste resurse, el a spus că principala cauză "are de-a face cu guvernul, cu birocraţia".

"Structura guvernului român la momentul de faţă este, oarecum, demodată, tipică pentru regimul comunist, unde reguli şi regulamente trebuiau făcute pentru orice aspect al economiei şi se descoperea că economia trebuie controlată tot timpul de către stat. Acum, situaţia schimbându-se sau fiind deja schimbată, este necesar ca şi aceste structuri să se schimbe. Şi trebuie să avem o administraţie care să permită mediului de afaceri să prospere, să se dezvolte, astfel încât să obţină beneficii", a spus Mobius.

Numirea unor noi manageri

Totodată, el consideră că numirea unor noi manageri este necesară pentru asigurarea succesului companiilor de stat care urmează să fie privatizate şi, astfel, statul le poate vinde la un preţ mai mare.

"La Fondul Proprietatea am sugerat guvernului să înlocuiască vechiul management cu noi manageri, şi guvernul, în final, a trecut la această măsură. Fie că noii manageri sunt români, spanioli, americani, numai după ce aceştia sunt aduşi putem avea succes cu aceste companii. Companii care pot fi vândute pe piaţă la un preţ mult mai mare decât acum şi, bineînţeles, beneficiile guvernului, beneficiile ţării se fac văzute, mai ales în ceea ce priveşte banii pentru plata impozitelor. Deja se întâmplă. Guvernul ia măsuri în această direcţie. După cum ştiţi, FMI şi UE au cerut guvernului să implementeze aceste schimbări şi guvernul răspunde acestor solicitări. Din păcate procesul este foarte lent. Este necesar să fie accelerat", a explicat şeful Franklin Templeton.

Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton

Compania Franklin Templeton a preluat în septembrie 2010 administrarea Fondului Proprietatea, fond care deţine în prezent participaţii la companii de stat importante precum Hidroelectrica (19,9%), Romgaz (15%), Nuclearelectrica (9,7%), Transgaz (15%) şi Complexul Energetic Oltenia (21,5%), dar şi la companii privatizate precum OMV Petrom (20,1%), Alro (10,2%) sau BRD (3,6%).

Franklin Templeton Investments este unul dintre cele mai mari grupuri de administrare a activelor la nivel mondial şi administrează active în numele a peste 22 de milioane de investitori privaţi, profesionali şi instituţionali.

Guvernul şi FMI au stabilit pentru sfârşitul lunii septembrie sau cel târziu finele anului noile termene de numire a managerilor profesionişti la câteva companii de stat, printre care Electrica Furnizare, Romgaz, Transgaz, CFR Călători, CFR Infrastructură, Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica, în cazul acesteia din urmă după ieşirea din insolvenţă.

Structura guvernului român la momentul de faţă este, oarecum, demodată, tipică pentru regimul comunist, unde reguli şi regulamente trebuiau făcute pentru orice aspect al economiei şi se descoperea că economia trebuie controlată tot timpul de către stat. Acum, situaţia schimbându-se sau fiind deja schimbată, este necesar ca şi aceste structuri să se schimbe. Şi trebuie să avem o administraţie care să permită mediului de afaceri să prospere, să se dezvolte, astfel încât să obţină beneficii

Termenele iniţiale pentru selectarea noilor conduceri la mai multe companii de stat au fost stabilite pentru începutul acestui an, dar apoi au fost decalate aproape lunar.

Ministerul Economiei a anunţat în iulie că a început procedura de selectare a consultanţilor care vor recruta manageri profesionişti pentru 47 de companii de stat şi că vrea astfel să implice tehnocraţii în "administrarea bogăţiei naţionale".

De asemenea, şeful Franklin Templeton Emerging Markets a spus că România nu obţine niciun beneficiu din resursele de care dispune şi pe care nu le exploatează întrucât ar presupune investiţii mari, imposibil de realizat de către stat. De aceea, Mobius susţine că este necesar ca aceste resurse să fie exploatate de investitori din sectorul privat.

Atenţie la mediu

"Trebuie să fim, într-adevăr, foarte precauţi în ceea ce priveşte mediul. Ca în orice altă ţară din lume, atunci când utilizezi aceste resurse, când faci exploatări, când sapi, trebuie să iei precauţiile necesare, să te asiguri că mediul este afectat", a precizat el.

Mobius mai consideră că progresul este "copleşit" de corupţie, dar aceasta începe să fie eliminată treptat şi un început este transparentizarea activităţii companiilor.

"Există corupţie în orice ţară din lume. Întrebarea este «În ce grad?» (...) Nu putem permite corupţiei să copleşească progresul într-o ţară şi, din nefericire, din multe puncte de vedere, în România aceasta este ceea ce se întâmplă. Corupţia, acum, copleşeşte, pur si simplu, progresul. Însă, trebuie să vă amintiţi că a fost făcut progres (...) Făcând lucrurile transparente poţi începe să elimini corupţia, îi poţi împiedica pe cei corupţi să profite", a mai spus el.

Totodată, Mobius a dat exemplu în acest sens denunţarea contractelor "băieţilor deştepţi" care cumpărau de la Hidroelectrica energie electrică la preţuri mici şi o revindeau la preţuri mari "în dezavantajul ţării".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor