Mariana Nicolesco: ”E minunat să exprimi adevărul în artă şi prin artă”

Concert Extraordinar de Crăciun organizat de Mariana Nicolesco la BNR
Concert Extraordinar de Crăciun organizat de Mariana Nicolesco la BNR (Epoch Times România)
L.M.
20.12.2012

Şi în acest sfârşit de an, muzica are cuvântul final.

Cu ocazia Concertului Extraordinar de Crăciun, susţinut de laureaţi ai Concursului de Canto ”Hariclea Darclee”, sub supravegherea cunoscutei soprane Marianei Nicolesco, artiştii au transmis prin arii celebre dar şi prin cântece de Crăciun, bucurie pentru sărbători dar şi câteva cuvinte calde cititorilor Epoch Times România.

Pentru Oana Andra, prima laureată a Marelui Premiu la prima ediţie a Competiţiei, în 1995, concertul a fost un motiv de bucurie legat de participarea alături de Mariana Nicolesco, ”marea doamnă a cântului românesc”, cum a numit-o soprana. Deasemenea, concertul a fost un prilej de amintire a vremurilor minunate legate de propriul ei debut. ”Mi-a tresăltat sufletul de bucurie gândindu-mă la atâtea şi atâtea amintiri legate de personalitatea dumneaei. Eu am fost prima ei discipolă, când s-a întors în ţară, am lucrat împreună şi apoi am luat Marele Premiu la prima ediţie a concursului Hariclea Darclee. ”

Mezzosoprana Oana Andra, care, în acest Concert a ne-a încântat cu ariile Nacqui all’affanno (din opera La Cenerentola de Rossini) şi Chanson boheme (din opera Carmen de Bizet), a transmis tuturor cititorilor Epoch Times ”un Crăciun cald, luminos, liniştit, cu bucurii în suflete şi un an nou cu multă speranţă şi un viitor mai bun”.

Pentru soprana Adela Zaharia, care a interpretat aria Je suis Titania (Thomas) şi care a venit special din Berlin (unde cântă acum) pentru acest concert a declarat pentru The Epoch Times că ”asta reprezintă pentru ea Crăciunul”. Întrucât ea de sărbători nu va fi în România şi nu va cânta colinde româneşti, ci va fi pe scenă în Germania, acest concert a purtat semnificaţia Crăciunului pentru soprana română.

Adela Zaharia a reuşit să transmită la mare intensitate emoţia ei artistică, pentru ca pentru ea a fost ”o mare plăcere să pot cânta împreună cu colegii mei, care sunt unul mai minunat decât celălalt”, colinde româneşti dar şi străine.

Cu vocea sa caldă, cu tonuri profunde, Bianca Mărgean, care a cântat ariile Tăcea la note placida (din Trubadurul de Verdi) şi Dich teure Halle (din Tannhauser de Wagner) – ne-a dorit tuturor să ascultăm operă, pentru că este frumoasă. Iar prin muzică putem avea acces la trăiri înalte. Prin muzică ”Crăciunul trăieşte în noi şi dacă vrei poţi să-l simţi”.

O mare speranţă a Operei române, soprana Ana Cebotari (Opera din Chişinău), care a interpretat ariile Je veux vivre (din Romeo et Juliette de Gounod) şi Quandom m’en vo (din La Boheme de Puccini) – a dorit cititorilor Epoch Times sărbători liniştite, pace în suflet, căldură în case şi să ascultăm cât mai mult operă.

Pentru organizatoarea Concertului, binecunoscuta soprană Mariana Nicolesco, bucuria infinită e aceea de ”a face muzică împreună” pentru că ”ajungem la măiestrie împreună”.

Ce se poate transmite mai mult decât s-a transmis deja?

”E minunat să trăieşti în artă. A exprima adevărul în artă şi prin artă – acesta este ţelul nostru. Aceasta este bătălia pe care o purtăm de fiecare dată şi pe care o câştigăm.

La întrebarea reporterului Epoch Times România, dacă există astăzi pericolul de a fi tot mai invadaţi de arta care nu e artă dar care pretinde că ar fi artă, marea soprană internaţională a recunoscut că acest pericol există, dar ”noi veghem ca aici să nu se întâmple acest lucru”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor