Marian Sârbu: Recesiunea tehnică va duce la scăderea ratei de creştere economică la 1-1,5%

Epoch Times România
09.03.2012

Liderul UNPR Marian Sârbu a declarat, vineri, că recesiunea tehnică va duce la diminuarea creşterii economice de la 2,5% la 1-1,5%.

“Probabil că în felul acesta, în loc de o creştere de 2,5%, vom vorbi de o diminuare a acestei creşteri, să spunem 1-1,5%”, a răspuns Sârbu, întrebat despre consecinţele recesiunii tehnice anunţate de Bogdan Drăgoi.

„Dar, în opinia noastră, această constatare tehnică cu efecte economice importante, nu anulează proiectele şi obiectivele de natură socială, pentru că atunci când a mai fost recesiune în Europa, am fost singura ţară care a luat măsuri de austeritate fără precedent. Acum, cred că şi partenerii noştri la nivel internaţional pot înţelege nevoia de recuperare a puterii de cumpărare a celor care au avut enorm de suferit în această perioadă”, a completat Marian Sârbu.

În acest context, el a spus că obiectivele stabilite cu FMI nu vor fi influenţate. „După opinia mea, păstrarea obiectivelor legate de ceea ce am discutat cu FMI – dacă ne păstrăm în interiorul deficitului asumat, prin buget, şi a înţelegerii pe care o avem cu organismele intenaţionale - acele obiective de natură socială pot fi atinse. Oamenii au pierdut în ultimii doi ani procente importante din puterea de cumpărare”, a conchis el.

Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat vineri că este posibilă, din punct de vedere tehnic, intrarea în recesiune în T1, ca urmare a condiţiilor nefavorabile din februarie, care au stopat livrările de mărfuri, dar că la nivel de an se menţine prognoza de creştere de 1,5-2%.

”În februarie a fost o scădere a veniturilor cauzată de vreme, fiind un blocaj al mărfurilor. Ne aşteptăm ca această cerere să revină, ceea ce se va vedea îm perioada următoare. Tehnic, ar putea să fie o scădere faţă de trimestrul patru, tehnic este posibil să intrăm în recesiune. Per ansamblu, pe tot anul creşterea va fi de 1,5-2%. În trimestrul I avem neşansa vremii, pentru ca nu s-au putut livra bunurile”, a precizat Drăgoi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor