Marea Britanie şi SUA sunt în conflict în privinţa aderării Ucrainei la NATO

Vladimir Zelenski (Philip Reynaers / Pool / Photonews via Getty Images)
Redacţia
20.06.2024

Marea Britanie şi SUA se află în conflict în ceea ce priveşte relaţia Ucrainei cu NATO, după ce oficiali americani au declarat că drumul Ucrainei spre aderare nu ar trebui descris ca fiind "ireversibil", potrivit unor rapoarte consultate de Telegraph.

Se pare că Washingtonul este îngrijorat de planurile de a-i oferi lui Vladimir Zelenski noi asigurări privind aderarea la NATO în cadrul unui summit care va avea loc luna viitoare.

Marea Britanie a sprijinit o sugestie a unor state membre europene de a descrie calea Ucrainei de a adera la alianţă ca fiind "ireversibilă" într-o declaraţie comună, potrivit CNN.

Însă SUA consideră că limbajul ar trebui atenuat, descriind procesul ca fiind o "punte bine luminată" către aderare, fără un calendar concret.

La summitul NATO de anul trecut din Lituania, membrii au convenit că "viitorul Ucrainei este în NATO", dar au refuzat să ofere un termen limită pentru aderarea la alianţă.

Conform Telegraph, la reuniunea din acest an, care va avea loc începând cu 9 iulie la Washington DC, nu se vor da asigurări suplimentare privind calendarul, dar va implica noi garanţii de securitate pentru Ucraina din partea membrilor.

Se pare că oficialii americani sunt îngrijoraţi de faptul că descrierea căii de aderare la alianţă ca fiind "ireversibilă" ar fi inacceptabilă pentru unii membri, inclusiv pentru Ungaria.

Se crede că Regatul Unit a trecut de partea unor ţări din Europa Centrală şi de Est, care se numără printre cele mai susţinătoare ale aderării Ucrainei.

Un diplomat central-european a declarat pentru CNN că sunt frustraţi de "ambiguitatea şi tergiversarea" Americii în ceea ce priveşte chestiunea aderării, în timp ce războiul prelungit al Ucrainei cu Rusia continuă.

Există sprijin în rândul unor membri pentru "accelerarea" aderării Ucrainei la reuniunea din acest an - oferind mai multe asigurări Kievului că, în cele din urmă, va fi protejat de clauza de apărare colectivă a NATO.

Cu toate acestea, alţi membri afirmă că Ucraina încă nu a îndeplinit criteriile de aderare prin reformarea guvernului său.

Joe Biden, preşedintele SUA, a declarat la începutul acestei luni că se opune "natoizării" Ucrainei ca parte a unui acord de pace cu Rusia, subliniind "corupţia" din Kiev.

Antony Blinken, secretarul american de stat, a declarat că NATO va oferi "paşi concreţi pentru a aduce Ucraina mai aproape" în acest an şi va crea o "punte spre aderare... care este puternică şi bine luminată".

Unii consideră că stabilirea unui termen limită pentru ca Ucraina să adere la alianţă riscă să antreneze întregul bloc într-un război cu Rusia dacă nu se va ajunge la pace până la acea dată.

În conformitate cu termenii Tratatului Atlanticului de Nord, un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor.

Zelenski a solicitat în repetate rânduri un termen ferm pentru ca Ucraina să adere la bloc, argumentând că aderarea sa ar descuraja Rusia pe flancul estic al ţării, unde războiul continuă.

La summitul de anul trecut, el a descris oferta vagă de aderare atunci când "sunt îndeplinite condiţiile" ca fiind "fără precedent şi absurdă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor