Marea Britanie se îndepărtează de UE: Planurile Londrei îngrijorează inclusiv SUA
alte articole
Pe fondul crizei economice, în Marea Britanie se înregistrează o nouă explozie de antipatie faţă de Uniunea Europeană (UE), iar politicienii britanici vorbesc tot mai des despre oportunitatea organizării unui referendum pentru retragerea ţării din UE. Dacă până acum o asemenea perspectivă era destul de înceţoşată, ultimele declaraţii ale premierului britanic David Cameron au stârnit îngrijorare nu doar în Europa, ci şi în SUA, notează, joi, cotidianul rus Kommersant.
Dreptul de a părăsi UE este stipulat în mod formal în tratatul de bază al organizaţiei, însă până acum de acest drept s-a folosit doar Norvegia, care a înaintat cerere de retragere în 1973. Curios este că tot în acel an a fost aprobată şi aderarea Marii Britanii la UE. Acum, după aproape 40 de ani, pe fondul dezbaterilor cu privire la criza economică din zona euro, politicieni britanici, între care şi reprezentanţi ai coaliţiei aflate la guvernare, vorbesc tot mai des despre retragerea ţării din UE. Pe acelaşi subiect s-a pronunţat luni şi premierul David Cameron: răspunzând la întrebări ale deputaţilor din Camera Comunelor, acesta nu a exclus posibilitatea retragerii MB din UE.
După liderul opoziţiei britanice, Ed Miliband, care a criticat discursul lui Cameron din parlament, îngrijorare a exprimat nu doar Europa, ci şi SUA. Un reprezentant al Casei Albe a atenţionat că 'o MB puternică într-o Europă puternică este în interesul SUA', în timp ce îndepărtarea Londrei de Bruxelles ar duce la urmări negative în cooperarea anglo-saxonă', iar a doua zi, în cadrul unei conferinţe televizate, preşedintele american Barack Obama l-a atenţionat personal pe Cameron cu privire la iniţierea de acţiuni pripite, potrivit The Telegraph.
Premierul Marii Britanii este nevoit să reacţioneze la atitudinile alegătorilor şi să-i facă să-şi schimbe opinia, chiar şi pe euroscepticii din propriul partid, a explicat directorul-ajunct al Institutului Europei din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe, Aleksei Gromîko. Într-adevăr, vechea neîncredere a britanicilor faţă de Europa continentală a căpătat amploare în ultimele luni, mai ales printre reprezentanţii generaţiei în vârstă şi locuitorii oraşelor mici. O confirmare a acestui lucru o constituie rezultatele unor recente sondaje de opinie, potrivit cărora pe locul trei în simpatiile alegătorilor - în urma principalelor partide, conservatori şi laburişti - s-ar afla în mod surprinzător Partidul Independenţei din MB (UKIP), cu 14% susţinere şi devansându-i pe democraţii liberali din guvernul de coaliţie.
Principala lozincă a mişcării populiste UKIP este tocmai retragerea ţării din UE. 'Statutul Marii Britanii de membru în UE se bazează pe decizii ale fostelor guverne. Suntem convinşi că la ora actuală acest statut subminează economia, libertatea şi democraţia britanice şi tocmai din acest motiv UKIP militează pentru retragerea MB din UE', a explicat Roger Helmer, eurodeputat din partea UKIP. 'Părăsind UE, sperăm să încheiem un acord de liber schimb cu ţările rămase în uniune', a precizat deputatul european.
Experţii speră că lucrurile nu vor merge mai departe de retorica electorală. 'Pentru majoritatea covârşitoare a elitei britanice din domeniului businessului şi politicului, retragerea ţării din UE nu este un lucru de dorit', subliniază pentru Kommersant analistul rus Aleksei Gromîko. 'Pentru a schimba statutul MB, este necesară revizuirea unei serii întregi de acorduri, în conformitate cu care funcţionează UE, iar această revizuire nu ar fi în avantajul MB, care şi-ar pierde o mare parte din influenţă în spaţiul UE', adaugă analistul.
Este posibil că tocmai din acest motiv autorităţile britanice speră să amâne desfăşurarea unui ipotetic referendum pe marginea statutului MB de membru în UE cel puţin până la următoarele alegeri naţionale, care se vor desfăşura în 2015, iar Cameron şi-a amânat, deocamdată pentru ianuarie, mult aşteptatul discurs despre relaţiile dintre MB şi UE, conchide Kommersant.