Criticile Europei consolidează poziţiile naţionaliştilor ucraineni
alte articole
Europa este îngrijorată de creşterea, în Ucraina, a popularităţii partidului radical de dreapta 'Svoboda'. Însă reproşurile şi acuzaţiile care se fac auzite din Occident le oferă de fapt naţionaliştilor ucraineni un nou prilej de publicitate, atenţionează analişti. Astfel, dacă în urmă cu jumătate de an experţii se îndoiau că 'Svoboda' va depăşi bariera de 5% pentru alegerile în parlament, acum ei nu exclud posibilitatea ca liderul partidului Oleg Tiagnibok să câştige alegerile prezidenţiale din 2015.
Membrii filialei kievene a 'Svoboda' au pichetat miercuri ambasada Bulgariei în Ucraina. Activiştii au cerut explicaţii: cu ce drept eurodeputatul bulgar Kristian Vigenin a înaintat la Parlamentul European o rezoluţie anti-'Svoboda'.
Un document special privind situaţia din Ucraina a fost adoptat la Strasbourg în urmă cu o săptămână, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, precizând că actul conţinea în mod deja tradiţional cereri faţă de Kiev de a continua reformele democratice, de a desfăşura reforma în justiţie şi de a renunţa la practica justiţiei selective. Însă, pe lângă solicitările obişnuite, a apărut un punct nou, propus de Vigenin: 'Amintim că opiniile rasiste, antisemite şi xenofobe contrazic valorile fundamentale ale UE şi, ţinând cont de aceasta, facem apel la partidele democratice din Rada Supremă să nu colaboreze şi să nu formeze o coaliţie cu 'Svoboda'.
Este semnificativ faptul că deputaţii polonezi, care s-au abţinut să sprijine acest punct, au susţinut totuşi în comentariile din mass-media îngrijorarea colegilor europeni. Astfel, deputatul european Pavel Zalewski a subliniat: 'Urmărim cu mare îngrijorare creşterea atitudinilor naţionaliste şi xenofobe din Ucraina de Vest. Înţelegem că în mare măsură responsabil de aceasta se face partidul 'Svoboda''.
Kievul a receptat imediat recomandările deputaţilor europeni, însă nimeni nu intenţionează să le îndeplinească, constată Nezavisimaia Gazeta. Dimpotrivă, partidele ucrainene de opoziţie care au intrat în parlament se apropie de 'Svoboda'. Reprezentantul acestei forţe politice, Ruslan Koşulinski, a fost delegat de opoziţie pentru funcţia de vicepreşedinte al parlamentului, iar pe viitor aliaţii intenţionează să-şi pună de acord acţiunile pentru alegerile prezidenţiale din 2015. Nu este exclus ca opoziţia ucraineană să înainteze un candidat unic.
Mulţi experţi de la Kiev opinau că de succesul partidului 'Svoboda' în alegerile parlamentare a fost interesat în mare parte partidul puterii, 'Partidul Regiunilor'. Tiagnibok este considerat un adversar mai bun pentru Viktor Ianukovici, deoarece preşedintelui în exerciţiu i-ar fi mai uşor să-l învingă pe candidatul cu opinii radicale.
Explicând fenomenul 'Svoboda', căruia i se prognozau 5% sprijin, dar care a întrunit peste 11% din voturi, politologul Mihail Pogrebinski a subliniat că Tiagnibok şi tovarăşii săi de partid apăreau în mod regulat pe toate posturile de televiziune. Pogrebinski nu excludea că echipa lui Ianukovici se făcea părtaşă la acest lucru, pentru a lăsa fără o parte din voturi 'vechea opoziţie' în frunte cu Iulia Timoşenko. Însă, drept rezultat, şi 'vechea opoziţie' a luat voturile la care spera, şi 'Svoboda' a ieşit la suprafaţa vieţii politice, transformându-se dintr-o forţă politică regională şi marginală într-un important partid naţionalist.
În opinia expertului Vladimir Gorbaci, politicienii europeni au greşit când au menţionat 'Svoboda' în rezoluţia Parlamentului European. 'În primul rând, nu este corect politic: 'Svoboda' a fost sprijinit de peste 2 milioane de ucraineni şi deocamdată nu a făcut nimic care să îndreptăţească acuzaţiile formulate de reprezentantul bulgar, chiar dacă unii membri ai 'Svoboda' sunt cunoscuţi pentru comportamentul loc epatant şi declaraţiile echivoce. Însă pretenţiile faţă de acest partid sunt premature', consideră Gorbaci.
În al doilea rând, continuă Gorbaci, prin sprijinul acordat amendamentului iniţiat de Vigenin, Parlamentul European a făcut de fapt reclamă partidului 'Svoboda'. 'În acest caz, nivelul oponentului - Parlamentul European - depăşeşte importanţa 'Svoboda', îi consolidează imaginea de partid serios şi puternic', atenţionează expertul, adăugând că o continuare a acestei linii ar putea face ca Tiagnibok să devină un concurent serios în alegerile prezidenţiale.
Analiştii de la Kiev atrag atenţia asupra faptului că Vigenin este membru al grupului de eurodeputaţi 'Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor', aflat în relaţii parteneriale cu 'Partidul Regiunilor'. În afară de aceasta, potrivit mass-media din Ucraina, Vigenin promovează interesele companiei ruse 'Gazprom'.
'Analiştii ucraineni sunt de părere că amendamentul la rezoluţie a fost promovat fie de partidul ucrainean al puterii, fie de partea rusă, pentru a atrage atenţia Europei spre o nouă problemă: amploarea naţionalismului şi xenofobiei în Ucraina', subliniază politologul ucrainean Vladimir Fesenko.