Mario Monti candidează la funcţia de premier, ca lider al unei coaliţii de centru (presa italiană)

Mario Monti. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.12.2012

Decizia, încă neoficială, a lui Mario Monti de a candida la funcţia de premier în fruntea unei coaliţii de centru, la viitoarele alegeri parlamentare care se vor desfăşura pe 24 februarie 2013, se află joi pe primele pagini ale tuturor publicaţiilor din Peninsulă.

'Mario Monti candidează la funcţia de premier, cu trei liste la Camera Deputaţilor şi una la Senat', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că anunţul oficial va fi dat duminică.

În ciuda 'riscurilor personale' şi în ciuda faptului că 'îşi dă seama că ar fi mult mai comod să rămână senator pe viaţă', Monti a decis să candideze la funcţia de prim-ministru al Italiei, ca lider al unei coaliţii de centru, potrivit La Repubblica.

Profesorul de economie a avut miercuri la Roma o lungă reuniune cu liderul Uniunii de Centru (UdC), Pierferdinando Casini, cu care a concordat această importantă decizie. Monti s-a mai întâlnit cu Luca Cordero di Montezemolo, liderul mişcării centriste Italia Futura (Italia Viitoare), cu preşedintele Camerei Deputaţilor de la Roma, Gianfranco Fini, lider al partidului Futuro e Liberta per l'Italia (Viitor şi Libertate pentru Italia), şi cu câţiva miniştri din cabinetul său, principalii săi colaboratori, printre care Andrea Riccardi, ministrul cooperării internaţionale, Vittorio Grilli, ministrul economiei, şi Corrado Passera, ministrul dezvoltării economice, relatează principalul cotidian roman.

Anunţul oficial va fi dat duminică, după aprobarea legii de stabilitate bugetară şi după ce Monti îşi va prezenta demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului de miniştri, anunţă La Repubblica.

'Alegerile parlamentare se vor desfăşura pe 24 februarie', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că data viitoarelor alegeri legislative din Italia a fost decisă miercuri seară de ministrul de interne Annamaria Cancellieri şi aprobată de preşedintele Republicii, Giorgio Napolitano.

'Mario Monti a decis, duminică vom afla şi noi', titrează La Stampa din Torino, care scrie că actualul premier al guvernului tehnocrat lucrează deja la programul său electoral, dar decizia oficială va fi anunţată duminică, pentru a respecta regulile instituţionale şi pentru a aştepta dizolvarea Camerelor şi terminarea oficială a actualei legislaturi.

În numele lui Monti a vorbit ministrul cooperării internaţionale, Andrea Riccardi, care a spus că actualul premier a decis să respingă invitaţia lui Silvio Berlusconi de a conduce coaliţia de centru-dreapta, deoarece 'Il Cavaliere nu este suficient de montian', declaraţie preluată de principalul cotidian milanez.

Riccardi a mai precizat că 'alături de Monti în versiune politică' vor putea lucra numai 'integraliştii montieni' şi anume reprezentanţii forţelor de centru dispuşi să continue, în următoarea legislatură, 'agenda lui Monti', adică reformele structurale de care Italia are nevoie pentru a putea depăşi actuala criză economică şi pentru a reîncepe să crească şi să producă bogăţie, indică publicaţia amintită.

Coaliţia de centru care va fi condusă de Mario Monti nu are intenţia să se alieze cu coaliţia de centru-stânga condusă de Pierluigi Bersani, secretarul Partidului Democrat (PD), ci va reprezenta 'o alternativă' a forţelor de stânga şi de dreapta din Italia, a adăugat ministrul Andrea Riccardi, care a devenit, în ultimele ore, purtătorul de cuvânt al lui Mario Monti, scrie publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor