Marea Britanie se încăpăţânează să sprijine proiectul pieţei interne, UE ameninţă cu Justiţia

Un milion de britanici mărşăluiesc în Londra pentru un nou referendum pentru Brexit, 23 martie 2019 (Mike Kemp/In Pictures/Getty Images)
A.P.
01.10.2020

Luna trecută, Londra a refuzat să retragă Legea privind piaţa internă, care schimbă regulile Brexitului agreate cu blocul european. Legislaţia a fost criticată pe scară largă de politicienii europeni pentru că ar putea încălca dreptul internaţional şi ar putea genera noi conflicte în Irlanda.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că blocul începe acţiuni în Justiţie în legătură cu proiectul de lege Brexit din Marea Britanie.

„În această dimineaţă, Comisia a decis să trimită o scrisoare de notificare guvernului britanic. Acesta este primul pas într-o procedură de încălcare a dreptului comunitar”, a afirmat aceasta. „Scrisoarea invită guvernul Regatului Unit să-şi transmită observaţiile în termen de o lună”.

Cu toate acestea, guvernul britanic şi-a reiterat poziţia, susţinând proiectul legislativ.

„Trebuie să creăm o plasă de siguranţă legală pentru a proteja integritatea pieţei interne a Regatului Unit, pentru a ne asigura că miniştrii îşi pot îndeplini întotdeauna obligaţiile faţă de Irlanda de Nord şi pentru a proteja lucrurile obţinute în procesul de pace”, a spus un purtător de cuvânt al cabinetului.

Abordând disputa, negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a subliniat că acordul este o prioritate absolută pentru Bruxelles şi nu ar trebui încălcat.

„Implementarea completă şi eficientă a Acordului de retragere va fi întotdeauna o prioritate absolută pentru (UE)”, a scris Barnier pe Twitter. „Este rezultatul unor lungi negocieri între UE şi Regatul Unit şi singura modalitate de a proteja Acordul din Vinerea Mare (din Belfast), care garantează pacea şi stabilitatea pe insula Irlanda”.

Anterior, rapoartele sugerează că Bruxelles-ul intenţionează să înceapă acţiuni legale împotriva Londrei.

„RTE înţelege că acţiunile legale împotriva Regatului Unit sunt iminente şi că a fost finalizat un proiect de 'scrisoare de notificare', declanşând acţiuni în justiţie”, a declarat editorul RTE Europe, Tony Connelly, pe Twitter. „Notificarea subliniază încălcarea articolelor 4 şi 5 din Acordul de retragere şi va preciza, de asemenea, că dacă proiectul privind piaţa internă devine lege, se va încălca dreptul internaţional”.

Săptămâna trecută, liderii UE au avertizat Marea Britanie că modificările acordului Brexit ar putea arunca în aer negocierile comerciale, care se află în impas, în ciuda termenului apropiat de 15 octombrie.

Proiectul de lege privind piaţa internă este conceput pentru a oferi cabinetului britanic mai multă putere pentru a preveni o frontieră dură pe insula Irlanda.

Ideea care se subliniază în proiectul de lege este de a se asigura că cele patru părţi ale Marii Britanii (Anglia, Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor) vor putea continua să facă schimburi comerciale fără restricţii generate de bariere comerciale chiar şi după sfârşitul perioadei de tranziţie pe 31 decembrie 2020. Proiectul de lege sugerează că miniştrii britanici vor avea puterea de a „aplica” reglementările convenite asupra Irlandei de Nord în acordul de retragere cu Bruxelles în ianuarie 2020.

Cabinetul a admis că legislaţia poate contrazice Acordul de retragere a Brexitului, lucru care a generat dezbateri aprinse în cadrul Partidului Conservator şi critici dure din partea opoziţiei.

Ca răspuns, premierul Boris Johnson a declarat că proiectul de lege va proteja ţara de „interpretările extreme” ale protocolului cu Irlanda de Nord, blocând orice „măsuri accidentale sau nerezonabile care servesc la separarea Marii Britanii”.

Proiectul de lege a trecut deja de Camera Comunelor şi va fi luat în considerare de Camera Lorzilor, iar această procedură este estimată că ar dura cea mai mare parte a lunilor octombrie şi noiembrie până se ajunge la un vot final.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor