Marea Britanie: Noul capitalism propus de liderul laburist Ed Miliband

Liderul Partidului Laburist britanic Ed Miliband. (Peter Macdiarmid / Getty Images)
Epoch Times România
20.01.2014

Liderul Partidului Laburist britanic, Ed Miliband, s-a angajat de câteva luni într-un proiect privind crearea unui nou capitalism prin care să abordeze declinul clasei de mijloc. Nu este vorba, desigur, de abolirea pieţei, ci de a se asigura că, în afară de avantajele aduse companiilor, capitalismul este şi în folosul cetăţenilor, comentează luni ziarul El Pais.

În spatele acestui proiect se află ceea ce laburiştii numesc 'criza costului vieţii'. Un concept destul de vag, asemeni celui intitulat 'big society' ('marea societate'), la care făcea referire conservatorul David Cameron la venirea sa la putere şi care nu s-a concretizat.

Există totuşi o diferenţă fundamentală: în timp ce propunerile lui Cameron erau inconsistente, cele expuse de Miliband sunt cât se poate de clare: controlarea companiilor energetice, îngrădirea puterii băncilor, intervenţia în acele sectoare economice în care lipseşte competitivitatea. Nu este însă la fel de clar cum va atinge el aceste obiective.

În spatele strategiei lui Miliband se află necesitatea de a recupera încrederea pierdută a claselor de mijloc. Cu alte cuvinte, recuperarea centrului politic la care a făcut apel Tony Blair pentru a câştiga cu majoritate absolută trei alegeri succesive. Laburismul a sfârşit prin a pierde electoratul de stânga, din cauza centrismului lui Blair şi a dezastrului în care a fost lăsată economia.

Cum se poate recupera, în aceste condiţii, încrederea claselor de mijloc? În primul rând, exprimându-şi regretul faţă de greşelile trecutului, lucru pe care Miliband îl face ori de câte ori are ocazia, şi explicând că, deşi a făcut parte din elita Noului Laburism, puterea lui a fost relativă, iar rolul său destul de discret. Deşi a făcut parte din această elită, postul cel mai relevant în guvern al lui Ed Miliband a fost cel de ministru al energiei şi mediului înconjurător.

Şi, în al doilea rând, încercând să atragă clasele de mijloc şi clasele populare care aspiră să ajungă pe acest loc. 'Clasa de mijloc britanică este azi mai stoarsă ca oricând, iar cei care aspiră să ajungă pe aceste locuri întâmpină pe zi ce trece tot mai multe obstacole', nota săptămâna trecută Daily Telegraph, apropiat Partidului Conservator şi păturii de mijloc.

Soluţia a fost oferită în doze mici, menite toate să instaureze acest nou capitalism. La congresul din toamna trecută al laburiştilor, Miliband a ameninţat companiile energetice că va îngheţa tarifele la gaze şi curent, dacă acestea nu le vor reduce până în 2015, când laburiştii vor veni la putere.

Săptămâna trecută, el a ameninţat că va pune limite expansiunii marilor bănci, având în vedere că doar patru mari bănci îşi împart 85% din creditele întreprinderilor mici şi mijlocii. Lui Miliband nu-i este teamă să se ia la trântă cu cei mari. Înainte de a critica băncile şi companiile energetice, el i-a ţinut piept lui Rupert Murdoch, în particular, şi apoi presei, în general, impulsionând crearea unui organism independent pentru a frâna abuzurile.

În cadrul unei influente emisiuni difuzate duminică de BBC - Andrew Marr Show, un talk-show în care sunt invitate personalităţi politice, - Miliband a pledat pentru instituirea unui audit anual pentru a măsura nivelul de competitivitate sau lipsa acesteia pe piaţă, pentru a avantaja astfel consumatorii. Se vede însă că este mult mai uşor să enunţi problema, decât să pui în aplicare măsurile menite să ducă la combaterea ei, conchide ziarul El Pais.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor