Marea Britanie împinge scoaterea Rusiei din SWIFT, Germania se opune

Logo-ul SWIFT (www.swift.com)
A.P.
25.02.2022

Ministerul de Finanţe al Rusiei a înaintat o propunere de lege cu privire la bitcoin, surprinzător pentru că până acum banca centrală a Rusiei a cerut interzicerea completă a tranzacţionării şi extragerii de bitcoin, generând un conflict cu Ministerul de Finanţe, care a fost poziţionat mult mai favorabil faţă de criptomonede.

Un motiv pentru opinia favorabilă a ministerului rus este că s-a sugerat de ceva timp că Occidentul ar putea expulza Rusia din reţeaua SWIFT, scoţând efectiv Rusia din întregul sistem de plată în dolari şi lăsând Rusia cu puţine alternative de plată, dintre care una ar fi, desigur, bitcoin.

Financial Times a raportat că premierul britanic Boris Johnson a presat „foarte tare” ca Rusia să fie eliminată din sistemul de plăţi internaţionale Swift, „o mişcare care ar da o lovitură grea băncilor ruse şi capacităţii sale de a face comerţ dincolo de graniţele sale”.

„Premierul este foarte dornic să facă acest lucru”, a precizat un oficial britanic, referindu-se la eforturile lui Boris Johnson de a expulza Rusia din Swift. Johnson a promovat ideea, de asemenea, la o întâlnire cu directorii din City of London, miercuri.

Un apel similar de a da afară Rusia din SWIFT a fost susţinut de ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

Cu toate acestea, într-o întorsătură şi mai surprinzătoare, FT mai raportează că Olaf Scholz, cancelarul german, "l-a avertizat joi pe Johnson că ţara sa nu va sprijini o mişcare atât de dramatică şi nici UE, potrivit oficialilor apropiaţi de negocierile de sancţiuni". Un oficial german a refuzat să comenteze, spunând doar că "toate opţiunile sunt încă pe masă".

Johnson – precum şi Joe Biden – s-au confruntat cu critici în Marea Britanie pentru aplicarea a ceea ce criticii au descris ca fiind sancţiuni "la întâmplare" ca răspuns la prima etapă a agresiunii ruse în Ucraina; el încearcă acum să-i împingă pe colegii occidentali să impună represalii foarte dure.

Alţii, precum preşedintele ceh, Milos Zeman, l-au susţinut pe Johnson, declarând joi că doreşte să impună sancţiuni UE mai dure împotriva Rusiei, inclusiv scoaterea băncilor ruse din Swift, argumentând că este important să-l izoleze pe Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Preluând poziţia germană, SUA au sugerat deocamdată că este prea devreme pentru a lua în considerare această măsură, menţionând în acelaşi timp că nicio opţiune nu este exclusă. Daleep Singh, consilier adjunct pentru securitate naţională la Casa Albă, a declarat la începutul acestei săptămâni că există „alte măsuri severe pe care le putem lua, pe care aliaţii şi partenerii noştri sunt gata să le ia în acelaşi timp cu noi şi care nu au aceleaşi efecte secundare”.

Scoaterea Rusiei din Swift ar fi o lovitură grea pentru cele mai mari bănci ale sale şi ar împiedica capacitatea ţării de a face comerţ în afara graniţelor sale. De asemenea, ar împiedica capacitatea Rusiei de a recupera profiturile de pe urma exporturilor sale de petrol şi gaze, care reprezintă mai mult de 40% din veniturile sale.

Swift, o reţea belgiană, este folosită de peste 11.000 de bănci şi instituţii financiare din întreaga lume şi gestionează 42 de milioane de mesaje pe zi, facilitând tranzacţii în valoare de trilioane de dolari. Rusia a reprezentat 1,5% din tranzacţii în 2020.

A fi tăiat de Swift nu ar împiedica băncile ruseşti să efectueze tranzacţii transfrontaliere, dar acest lucru ar deveni mai costisitor şi mai dificil. Tranzacţiile externe s-ar baza pe utilizarea unor instrumente de comunicare mai puţin eficiente, cum ar fi e-mailul şi telexul.

Între timp, Europa rămâne împărţită în privinţa modului de a răspunde Rusiei: „UE este blocată în discuţii cu privire la modul de abordare a problemei. În timp ce ţările baltice şi Polonia se numără printre cele care susţin o linie brutală pe această temă, alte state membre sunt mai precaute”.

Cu alte cuvinte, nici măcar o invazie totală a Ucrainei nu este suficientă pentru ca Occidentul să ia opţiunea nucleară de a deconecta Rusia din simplul motiv că Europa rămâne dureros de dependentă de furnizarea de energie, care ar fi de neconceput dacă Rusia nu va mai fi în SWIFT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor