Marea Britanie: Dacă va fi fetiţă este 'o problemă'

Vestea sarcinii ducesei de Cambridge este o ştire minunată care încheie triumfal un an de succes al monarhiei britanice, marcată de Jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a.
Printul William si Kate Middleton. (Chris Jackson / Getty Images)
Epoch Times România
04.12.2012

Vestea sarcinii ducesei de Cambridge este o ştire minunată care încheie triumfal un an de succes al monarhiei britanice, marcată de Jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a. Speculaţiile privind iminenta paternitate a prinţului William şi a soţiei sale, Kate Middleton, au circulat încă de săptămâna trecută când cuplul regal a vizitat Cambridge, capitala ducatului oferit de regină drept cadou de nuntă, notează marţi ziarul El Mundo.

În familia regală britanică totul este cântărit cu grijă şi orice gest are semnificaţia lui, de aceea experţii casei regale interpretau că vizita cuplului regal are o dublă lectură care nu a scăpat muritorilor de rând. Însă ştirea viitoarei naşteri a vlăstarului regal, dincolo de o veste minunată pentru cei 80% dintre britanici care se declară monarhişti este o chestiune de stat şi o problemă politică care încă nu a fost rezolvată. Pentru că în Marea Britanie, ca şi în Spania, legislaţia dă prioritate la tron descedentului pe linie masculină, în detrimentul liniei feminine.

În Europa secolului XXI nimeni nu ar accepta ca o fată să devină automat succesoare la tron. Lucru care nu s-ar mai discuta dacă este vorba de un băiat. De aceea este necesar ca guvernul britanic şi parlamentul să discute cât mai degrabă pentru a pune la punct schimbările legale pentru a termina cu această anomalie. La puţin timp după numirea ca prim-ministru, David Cameron a promis că va schimba legile pentru ca primul născut al lui Willian şi Kate să fie viitorul monarh, indiferent dacă este fată sau băiat.

Iar la ultimul Summit al Commonwealth-ului, desfăşurat în noiembrie anul trecut în Australia, prim-miniştrii celor 16 ţări care o consideră suverană pe Elisabeta a II-a au convenit această schimbare legislativă. Suverana Marii Britaniei şi Irlandei de Nord este şef de stat a 15 ţări precum Canada, Australia şi Noua Zeelanda, şef al Commonwealth-ului care reuneşte aproape o treime din populaţia mondială şi cap al Bisericii Anglicane.

Schimbările privind succesiunea necesită însă modificarea unor norme istorice precum Actul de Succesiune la tron din 1701, Proiectul de lege din 1689 a Drepturilor şi Legea Căsătoriilor Regale din 1772. Prin urmare cele două camere au multă treabă de făcut. Vicepremierul britanic, Nick Clegg, după ce şi-a exprimat satisfacţia faţă de minunata veste, s-a grăbit să anunţe că guvernul lucrează pentru a da 'ultimele note finale legislaţiei care va permite să actualizeze vechile legi ale succesiunii', astfel încât primul născut chiar şi fată va fi viitoarea regină, indiferent dacă William şi Kate vor avea şi alţi moştenitori băieţi.

Cel mai bine ar fi ca totul să fie rezolvat până în primăvara viitoare când se preconizează să nască ducesa de Cambridge. Iar atunci, Spania va rămâne practic singura ţară care nu a soluţionat stânjenitoarea succesiune care dă prioritate la tron doar băieţilor. Dintre cele zece monarhii care guvernează azi în Europa, familia regală spaniolă împarte acest anacronism doar cu Liechtenstein şi Monaco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor