Marea Britanie: Cine sunt imigranţii din Bulgaria şi România? (BBC)

Cifrele date publicităţii miercuri oferă primul indiciu despre numărul de imigranţi români şi bulgari care lucrează în Marea Britanie de la ridicarea controalelor tranzitorii în luna ianuarie. Cine sunt, deci, cei care au decis să vină în Marea Britanie?, se întreabă BBC.
Londra, Palatul Westminster (Miles Willis / Getty Images for Land Rover)
Epoch Times România
15.05.2014

Cifrele date publicităţii miercuri oferă primul indiciu despre numărul de imigranţi români şi bulgari care lucrează în Marea Britanie de la ridicarea controalelor tranzitorii în luna ianuarie. Cine sunt, deci, cei care au decis să vină în Marea Britanie?, se întreabă BBC.

'Am ajuns săptămâna trecută. Nu am încă un loc de muncă, dar am aptitudini', povesteşte George Stănculete, 25 de ani, din Transilvania, care locuieşte cu verii la Londra şi plănuieşte să lucreze în construcţii, deşi a obţinut recent o diplomă de inginer.

'Am venit în Marea Britanie pentru că nu pot găsi un loc de muncă în România. Schimbările simplifică acest lucru pentru mine', adaugă el.

Nina Ianakieva, 33 de ani, din Bulgaria, a ajuns în Marea Britanie în mai şi intenţionează să studieze designul web la Londra în această toamnă. Stă cu prietenii şi îşi caută un loc de muncă. 'Am aplicat practic la tot ce am văzut', povesteşte ea, mărturisind că nu ştie dacă s-ar fi gândit să plece până în luna ianuarie.

Statisticile Comisiei Europene, aminteşte BBC, indică faptul că România şi Bulgaria au fiecare un salariu minim mai mic de 150 de lire sterline pe lună.

Mulţi oameni ajung (în Marea Britanie) fără a şti limba engleză şi cu aşteptări uriaşe, disperaţi să lucreze, susţine Cristian Kuszai, 29 de ani, din România. 'Ei cred că Marea Britanie este un fel de pământul sfânt', adaugă tânărul care, deşi anterior a lucrat în televiziune, şi-a găsit de lucru ca dispecer de la sosirea sa în luna februarie.

'Marea Britanie este o ţară bună, cu mai multe şanse, dar trebuie să o iei pas cu pas, să primeşti număr de asigurare şi loc de muncă şi doar apoi să îţi aduci familia', explică el.

'O altă greşeală frecventă este să mergi direct la Londra. Chiria este foarte mare, aşa că poate fi mai bine să mergi în alte oraşe', adaugă românul.

'Nu m-am confruntat cu nicio discriminare', povesteşte Cristian Kuszai. 'Unii oameni chiar nu doresc să lucreze şi asta e supărător. Dar există şi o mulţime de oameni decenţi şi harnici', adaugă el.

Pentru Nicolae Raţiu, directorul Centrului Cultural Român din Londra, furtuna din mass-media a fost o 'farsă' menită să sperie.

'Tony Blair a dorit ca România să intre în UE, iar românii ştiau, de asemenea, că Prinţul Charles era un susţinător. A apărut, deci, un sentiment de uimire. Credeam că eram doriţi, şi dintr-o dată am fost consideraţi indezirabili', explică el.

Presa vorbeşte despre persoanele care trăiesc câte patru în cameră şi dorm în schimburi. Acest lucru se întâmplă pentru un motiv, explică Raţiu. 'Mulţi oameni trăiesc foarte, foarte simplu şi trimit bani acasă', susţine acesta.

Este şi cazul Monicăi Trandafir, de 28 de ani, din Bucureşti, care face economii pentru a-şi deschide propriul restaurant. Monica, un avocat stagiar cu două diplome, a venit în Marea Britanie în luna decembrie şi lucrează în prezent într-un restaurant italian. Dacă acasă ar fi putut câştiga 200 de lire pe lună, aici ea locuieşte cu o prietenă într-o cameră dublă lângă Heathrow şi economiseşte 300-400 de lire pe lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor