Mâna lungă a Moscovei în Bulgaria
alte articole
Efortul de a remodela orientarea geostrategică a Bulgariei, membră a UE din 2007, este greu de ascuns. O dovadă în acest sens este prezenţa la diferite niveluri ale administraţiei a foştilor agenţi sau colaboratori ai serviciilor secrete ale fostului regim comunist bulgar, având legături cu KGB, şi care protejează interesele mafiei energetice ruso-bulgare, scrie miercuri ziarul ABC, citând declaraţiile unui celebru disident bulgar.
'Bulgaria este un teritoriu foarte important pentru marile monopoluri ruse ale gazului şi energiei nucleare, precum Gazprom şi Rosatom. Peste 90% din energia bulgară - gaze, petrol şi nucleară - provine din Rusia. Imediat după ce a ajuns la putere, acest guvern a declarat că va impulsiona proiectele energetice ruse: noua centrală nucleară de la Belene şi gazoductul South Stream', a declarat pentru ABC profesorul universitar Vladimir Levcev, un participant asiduu la cele aproape 50 de zile de proteste împotriva guvernului de la Plamen Oreşarski, cerând demisia şi convocarea de alegeri anticipate.
Levcev, figură emblematică a tranziţiei democratice şi celebru pentru disidenţa sa împotriva regimului dictatorului Jivkov, afirmă că 'pe de-o parte, dependenţa energetică de Rusia lui Putin permite controlarea politicienilor bulgari şi, pe de altă parte, poate folosi Bulgaria drept cal troian împotriva Uniunii Europene'.
Afirmaţia potrivit căreia foşti agenţi secreţi bulgari având legături cu KGB protejează interesele mafiei energetice ruso-bulgare nu este gratuită. A folosit-o în 2008 şi fostul ambasador al SUA, John Byerly, care a făcut aluzie la faptul că maximul reprezentant bulgar la NATO era fost agent al securităţii comuniste: 'Vom lucra împreună cu aceste persoane care în Bulgaria sunt foarte multe', comentase el.
Săptămâna trecută, în timpul vizitei sale în Bulgaria, vicepreşedinta Comisiei Europene şi comisar pentru justiţie, Viviane Reding, a declarat că cele două 'cuvinte cel mai des auzite aici sunt oligarhie şi corupţie'.
Levcev este de părere că 'oligarhia bulgară s-a format în anii 90 după chipul şi asemănarea celei ruse; persoane de încredere ale Partidului comunist şi agenţi ai serviciilor secrete au primit în anii 90 mulţi bani din vistieria statului strânşi de regimul comunist şi care, de pe-o zi pe alta, au devenit multimilionari legaţi de Partidul Socialist, fost comunist'.
Imediat ce a fost numit în funcţie, ministrul de externe al actualului guvern, Kristian Vighenin, a declarat că pentru posturile de conducere şi pentru cele din fruntea ambasadelor din străinătate va recurge la serviciile funcţionarilor care fuseseră excluşi din aceste funcţii în anii trecuţi, după ce s-a dovedit că făcuseră parte din fosta Securitate a statului.
Ambiţia socialiştilor bulgari de a îndepărta ţara de valorile democraţiei occidentale poate fi observată şi prin sforile pe care le trag prin intermediul partidului ultranaţionalist Ataka, susţine Levcev. Acest partid antieuropean - care îi califică pe europeni drept colonialişti - afişează, potrivit lui Levcev, 'o ideologie neonazistă şi rasistă, sprijinind totodată făţiş interesele ruse'.
Copleşiţi de şomaj şi sărăcie, bulgarii - care s-au săturat de 45 de ani de regimul comunist şi de 25 de ani de tranziţie care par că nu se mai termină - încearcă să-şi întrezărească viitorul, dar ceea ce văd în faţă este 'mâna lungă a Moscovei', deşi aspiraţia lor este de a rămâne în Europa, unde le este locul istoric, şi nu vor să fie integraţi jalnic în celebra Uniune Eurasiatică a lui Putin, conchide Levcev.