Majoritatea israelienilor sunt sceptici în privinţa negocierilor de pace cu palestinienii

Majoritatea israelienilor sunt sceptici cu privire la negocierile de pace cu palestinienii, relevă un sondaj recent realizat de Institutul Democraţiei din Israel.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu în Ierusalim (GALI TIBBON / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
08.08.2013

Majoritatea israelienilor sunt sceptici cu privire la negocierile de pace cu palestinienii, relevă un sondaj recent realizat de Institutul Democraţiei din Israel. Rezultatele anchetei arată că doar unul din cinci israelieni crede că noua rundă de negocieri dintre israelieni şi palestinieni se vor încheia cu bine. Circa jumătate dintre ei nu cred că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, este capabil să ducă negocierile la bun sfârşit, informează joi ABC.

Potrivit studiului, din cei 502 evrei întrebaţi dacă sunt de părere că actualele negocieri vor fi fructuoase, 79 la sută au răspuns nu, în schimb dintre cei 100 de árabo-israelieni chestionaţi de Institut, 47 la sută au răspuns pozitiv.

Lipsa de încredere nu se referă doar la procesul de pace cu palestinienii, ci şi la capacitatea premierului Netanyahu de a suscita încrederea propriului popor faţă de acest demers, având în vedere că doar 47 la sută la sută dintre ei sunt de părere că liderul israelian are suficientă determinare pentru a consolida pacea cu palestinienii.

Sondajul nu dă veşti bune nici în privinţa frontierelor între care se va încadra statul palestinian, unul din punctele spinoase ale negocierilor, având în vedere că 62 la sută dintre israelienii evrei nu sunt de acord să se revină la frontierele din 1967 şi nici să fie date teritorii la schimb.

Aceasta este una dintre temele cele mai complicate ale convorbirilor de pace, deoarece guvernul palestinian a impus drept condiţie indispensabilă pentru ajungerea la un acord de pace reîntoarcerea la vechile frontiere şi demolarea mai multor aşezăminte evreieşti.

Însă Netanyahu se confruntă cu o problemă spinoasă chiar în propriul guvern, având în vedere că partidul ultranaţionalist Căminul Evreiesc (Habayit Hayehudi), partenerul său de coaliţie, se arată inflexibil în privinţa restituirii de teritorii şi sprijinirii unei politici în favoarea desfiinţării coloniilor evreieşti.

În Israel şi teritoriile palestiniene, reluarea luna trecută a negocierilor de pace a fost primită cu destulă răceală, pentru a nu spune dezinteres. Senzaţia generală este de un oarecare 'dejá vu', având în vedere că atât israelienii cât şi palestinienii au asistat şi la alte tentative rămase la jumătate de drum, precum cele din 2010, care au eşuat după ce Israelul a continuat să construiască aşezări în Cisiordania, după un moratoriu de zece luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor