Majoritatea celor spitalizaţi cu COVID în Israel sunt oameni vaccinaţi - medic

(Getty Images)

Un medic israelian susţine că majoritatea pacienţilor cu COVID-19 internaţi la spitalul său sunt complet vaccinaţi, iar cei cu simptome severe sunt, de asemenea, vaccinaţi.

Într-o declaraţie pentru postul Channel 13 News TV pe 5 august, medicul Kobi Haviv, director al spitalului Herzog din Ierusalim, a afirmat că „85 până la 90 la sută din spitalizări sunt persoanele complet vaccinate” şi „95 la sută dintre pacienţii cu simptome severe sunt vaccinaţi”.

Spitalul Herzog este specializat în îngrijirea medicală pentru vârstnici.

Haviv a spus că această creştere a numărului de persoane vaccinate care au făcut totuşi COVID-19, o boală cauzată de virusul Wuhan, ar fi din cauza faptului că „eficacitatea vaccinului scade”.

Datele Ministerului israelian al Sănătăţii din iulie au sugerat că eficacitatea vaccinului Pfizer în prevenirea infecţiilor şi a bolilor simptomatice a scăzut de la 90% la doar 39% şi respectiv 41%. Cu toate acestea, nivelurile de protecţie împotriva simptomelor severe (88%) şi spitalizării (91,4%) au rămas ridicate.

Vaccinul Pfizer a fost singurul vaccin COVID-19 disponibil pentru israelieni, când a fost autorizat pentru utilizare, în decembrie 2020. Cu toate acestea, guvernul a anunţat, luna trecută, că vaccinul Moderna va fi oferit în august anumitor persoane, în timp ce vaccinul Pfizer va fi rezervat pentru cei sub 18 ani.

Pfizer nu a răspuns la o solicitare de comentariu până în momentul publicării acestui articol.

Până vineri, 5.392.509 din cele peste 9 milioane de israelieni primiseră a doua doză de vaccin ARN mesager, iar 349.707 de persoane primiseră a treia doză, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii. Israelul a înregistrat peste 3.000 de cazuri COVID-19 pozitive, 261 cu boli severe şi şase decese începând cu 4 august.

Oamenii sunt consideraţi complet vaccinaţi la două săptămâni după a doua doză de ser ARN mesager.

Israelul a fost una dintre primele ţări care a lansat un program de vaccinare în masă în decembrie 2020 şi, în termen de trei luni, cel puţin 50% din populaţie a fost inoculată cu un vaccin ARN mesager, făcând ţara un lider mondial în vaccinarea împotriva virusului Wuhan.

Dar în ultimele şase săptămâni, Israelul a înregistrat o creştere continuă a numărului de cazuri de COVID-19 şi de spitalizări, puse pe seama tulpinii Delta.

Aceasta a devenit varianta dominantă răspândită în Israel, reprezentând peste 90% din cazurile COVID-19 care au fost secvențiate. Oamenii de ştiinţă susţin că tulpina este mai transmisibilă şi poate deveni mai infecţioasă, dar nu se ştie încă dacă provoacă probleme de sănătate mai severe, sau un număr mai mare de spitalizări şi decese.

Potrivit Prof. Ran Balicer, medic de sănătate publică şi preşedinte al echipei naţionale de experţi COVID-19 din Israel, cazuri de îmbolnăvire la cei vaccinaţi au fost observate cu o rată mai mare decât se aşteptau medicii, pentru varianta Delta.

„Am văzut mai multe cazuri [de îmbolnăvire la cei vaccinaţi, n.r.] decât ne aşteptam. Aşa că nu am observat cazuri doar în rândul celor nevaccinaţi ... ceea ce am văzut au fost tot mai multe cazuri şi în rândul celor vaccinaţi”.