Majorarea tarifelor la energie electrică este inevitabilă

. (JACK GUEZ / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
20.04.2012

RED-urile au solicitat deja Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifele la energia electrică până la 12 %. În acest sens, de astăzi ANRE începe consultările privind solicitările de majorare a tarifului cu toţi reprezentanţii RED-urilor.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă al ANRE, Întreprinderea de stat “Moldelectrica” a cerut majorarea tarifului de la 6,76 de bani pentru un kwh până la 10,73 de bani. Iar taxele finale pentru consumatori nu vor fi aprobate înainte de pronunţarea deciziei ANRE privind ajustarea tarifului de transport pentru "Moldelectrica".

Precizăm că noile contracte de import al energiei electrice din aprilie prevăd creşterea tarifelor cu 13,2 la sută, iar preţul de import al energiei electrice este de 6,9 cenţi pentru un kwh.

În ultimii 14 ani, preţul energiei electrice a crescut de şase ori în centrul şi sudul ţării şi de 5,5 ori în nordul republicii. Astfel, dacă în anul 1997 energia electrică costa 24 de bani pentru un kilowatt, în prezent, preţul curentului electric este de un leu şi 43 de bani, relatează Publika.TV.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, furnizorul de energie electrică RED Union Fenosa a început să livreze curent electric din anul 1997, la un preţ de 24 de bani.

În 2001, costul energiei electrice livrate aproape că s-a triplat şi a ajuns la 68 de bani pentru un kilowatt. Iar, până în anul 2003 un kilowatt de energie electrică costa 80 de bani.

Numeroase scumpiri au mai avut loc, astfel că în urma ultimei scumpiri ce a fost în 2010, preţul unui kilowatt de energie electrică a ajuns la un leu şi 33 de bani.

Ceilalţi doi furnizori de curent, RED Nord şi RED Nord-Vest au intrat pe piaţa moldovenească în anul 1999 şi au început să livreze energie electrică cu 50 de bani pentru un kilowatt.

Timp de doi ani cei doi furnizori au scumpit energia electrică cu 15 bani, iar în 2003 au majorat tariful ajungând la 70 de bani pentru un kilowatt. Continuând astfel, în 2010 costul unui kilowatt a ajuns la un leu şi 43 de bani. De atunci, nu au mai avut loc scumpiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor