A fost semnat contractual de livrare a energiei electrice între Union Fenosa şi Centrala Electrică de la Cuciurgan

. (Ki Price / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
03.04.2012

Compania ”Gas Natural Union Fenosa” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala Electrică de la Cuciurgan.

Potrivit Agenţiei ruse de ştiri Ria Novosti, în prezent Contractul este supus procedurii de înregistrare.

Aceste date au fost confirmate şi de către directorul ANRE, Victor Parlicov.

Victor Parlicov a mai precizat că celelalte două companii RED-Nord şi RED-Nord-Vest, care asigură cu energie electrică nordul republicii, nu au semnat deocamdată un contract cu Centrala de la Cuciurgan, scrie agenţia ARENA.

Potrivit agenţiei ruseşti, noul contract semnat de ”Gas Natural Union Fenosa” prevede livrarea de energie electrică la un preţ de 6,9 cenţi americani pentru un kilowatt, cu 13,2 % mai mult decât până în prezent.

Faptul scumpirii energiei electrice procurate de la Ucraina şi de la Cuciurgan, a fost confirmat şi de către vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, într-o apariţie televizată, precizând că ”o majorare este inevitabilă, însă mai există spaţiu de manevră privind reducerea preţului exagerat solicitat de cei doi operatori”.

Totodată Valeriu Lazăr a precizat că Centrala de la Cuciurgan, aflată pe malul stâng al Nistrului şi controlată de grupul rus Inter RAO EES, a solicitat o majorare de 20% pentru un kilowatt, în timp ce Power Trade – o scumpire de 23%. Până în prezent, Republica Moldova achita un preţ de 6,1 cenţi americani pentru un kilowatt.

Ministrul de externe a mai arătat că Republica Moldova are posibilitatea ca timp de 10 zile să racordeze, din punct de vedere tehnic, trei linii de înaltă tensiune de 110 kw la sistemul energetic al României, care este diferit de cel al Republicii Moldova. Prin cele trei linii ar putea fi asigurat circa 30% din necesarul energetic al republicii.

Chiar şi analistul economic, Ion Preaşca, a declarat că Republica Moldova nu are alte surse de asigurare cu energie electrică, decât cele existente, explicând că ”Conectarea celor trei linii de înaltă tensiune la sistemul energetic al României ar însemna că unele raioane ale republicii ar fi scoase din sistemul energetic al republicii, iar acest fapt ar pune sub pericol securitatea energetică a republicii”.

Totodată, el a atenţionat că furnizorul de electricitate din Ucraina, Power Trade, deţine monopolul asupra secţiunii sistemului electric ucrainean prin care pot fi efectuate livrări de electricitate în Republica Moldova. Respectiv, toate negocierile pot fi purtate doar cu această companie.

”Cât priveşte Centrala electrică de la Cuciurgan, această companie are licenţă, însă nu este controlată de autorităţile de la Chişinău. Există calea negocierilor, întrucât eventuala sistare de energie electrică de la această centrală nu ar putea fi sancţionată ”, a conchis analistul economic.

Precizăm că vechiul contract cu Centrala de la Cuciurgan a expirat la 31 martie anul curent. Drept rezultat în dimineaţa zilei de 1 aprilie, compania ucraineană Power Trade, care asigură circa 20% din necesarul de energie electrică a republicii, a sistat livrările de curent electric în Republica Moldova. Compania ucraineană a solicitat o majorare de 23% a preţului la curent. Ulterior, necesarul de curent electric a fost asigurat de Centrala de la Cuciurgan.

Republica Moldova este asigurată cu energie electrică în felul următor: 20% de compania ucraineană Power Trade, 60% – de Centrala Electrică de la Cucirgan, iar restul - de centralele locale, scrie ARENA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor