Maia Sandu: Presa este un ingredient extrem de important al oricărei democraţii
alte articole
Cu un mesaj de felicitare la adresa jurnaliştilor din Republica Moldova, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, a venit şi preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate Maia Sandu, prezentă şi ea la eveniment, exprimându-şi în acelaşi timp speranţa că presa liberă care a mai rămas în Moldova nu va ceda şi va rămâne în continuare alături de cetăţeni.
Aceasta a ţinut să-i felicite pe toţi cei care au curajul şi rezistenţa să facă lucrurile aşa cum scrie cartea şi cum le dictează conştiinţa, care rezistă atât în pofida presiunilor cât şi a condiţiilor economice foarte proaste din ţară.
”Ştim că presa independentă trăieşte la limita existenţei, având foarte puţine surse financiare pentru a întreţine astăzi jurnalismul independent şi sperăm că nu vor ceda şi vor rămâne în continuare alături de noi”, a declarat Maia Sandu pentru Epoch Times România.
Totodată, liderul PAS a ţinut să specifice că într-un regim autoritar, presa ar fi prima ţintă a acestui regim şi în Republica Moldova în ultimii ani în special se observă o atitudine extrem de ostilă din partea autorităţilor în raport cu presa care raportează lucrurile obiectiv şi nu aşa cum şi-ar dori ei.
”Presa este un ingredient extrem de important al oricărei democraţii şi suntem aici pentru că ne pasă şi vrem să trăim într-un stat democratic, în care presa să aibă dreptul, libertatea şi condiţiile în care să-şi facă bine meseria în interesul cetăţenilor”, a adăugat politiciana.
Cât despre faptul că niciun reprezentat al autorităţilor nu a ieşit în faţa jurnaliştilor să îi asculte, Maia Sandu nu a fost deloc surprinsă, punctând că nu ar trebui să ne mirăm că guvernarea desconsideră reprezentanţii presei, dar asta nu înseamnă că nu trebuie insistat.
Mai mult decât atât, Marşul Solidarităţi Presei organizat la Chişinău este un mesaj transmis şi cetăţenilor de acasă, amintindu-le cât de greu e să faci presă liberă în Republica Moldova, dar şi partenerilor de dezvoltare din afara ţării, ”cei care încearcă să ne ajute să construim democraţia aici”.