Maia Sandu: Am ajuns pe continentul european să avem alegeri la fel de „democratice” ca în Congo
alte articole
În cea de-a doua zi după alegerile parlamentare din Republica Moldova, cei doi lideri ai Blocului ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase s-au adresat Misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor din 24 februarie, cu rugămintea de a nu se grăbi să recunoască aceste alegeri drept libere şi corecte.
Totuşi, peste două ore, a fost publicat raportul cu concluziile preliminare, potrivit cărora „alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive şi drepturile fundamentale au fost în general respectate. Majoritatea aspectelor alegerilor au fost gestionate în mod profesionist şi transparent. Votarea a fost evaluată pozitiv însă instituţiile electorale s-au confruntat cu dificultăţi în prelucrarea proceselor verbale cu rezultatele votării din cauza introducerii noului sistem electoral şi desfăşurării concomitente a referendumului”.
În acest context, preşedinta Partidului Acţiunea şi Solidaritate (PAS), a specificat că echipa de lucru a Blocului ACUM va prezenta în câteva zile un raport care porneşte de la fraudele pe care au fost înregistrate în ziua de 24 februarie, „dar trebuie să spunem foarte clar că fraudarea a început cu mult înainte de aceste alegeri”. Dincolo de fărădelegile care s-au întâmplat la 24 februarie, au mai avut loc o sumedenie de abuzuri care au distorsionat în mod semnificativ rezultatele acestor alegeri, a menţionat Sandu.
Deşi autorităţile de la Chişinău s-ar putea folosi de afirmaţiile Uniunii Europene privind competitivitatea şi respectarea drepturilor fundamentale pentru a argumenta numărul de mandate obţinut de fiecare fracţiune, Maia Sandu a ţinut să specifice că au fost şi critici mult mai dure la adresa guvernării, dar ei au reuşit să scoată din context un cuvânt sau trei pentru a crea propria lor realitate.
„Cei care au o gândire critică înţeleg foarte bine că am ajuns aici pe continentul european să avem alegeri la fel ca în Republica Democratică Congo care e la fel de democratică ca şi Partidul Democrat de la noi. Cam astea sunt standardele alegerilor organizate de actualul regim în acest an şi sunt triste lucrurile pentru că am văzut un număr mare de oameni care s-au lăsat manipulaţi şi influenţaţi de propriii călăi, cei care i-au furat şi i-au sărăcit, iar după asta au venit şi le-au dat o bucată de pâine pentru a le cumpăra voturile şi respectiv pentru a le compromite viitorul”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.
Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, a specificat că la o primă analiză, pare de înţeles de ce Misiunea OSCE/ODIHR a făcut o astfel de concluzie.
„În cifre pot spune că alegerile au fost competitive. Avem 46 de partide şi toate au fost admise să participe. Am avut 321 de candidaţi în circumscripţiile uninomnale”, a afirmat Boţan, adăugând că problema, de fapt, nu e asta. Acesta consideră că alegerile nu au fost corecte deoarece „pe teren au ieşit într-o competiţie câteva echipe care joacă rugby, iar celelalte joacă fotbal”, imaginea devenind astfel distorsionată din start.