Mai puţine teme pentru acasă - decide ministrul Educaţiei. Pe ce se pune accentul în ţările cu performanţe în educaţie?

Început de an şcolar la liceul Jean Monnet din Bucureşti (Epoch Times România)
L.M.
08.12.2016

Ministrul Educaţiei a emis un ordin conform căruia elevii claselor primare nu pot avea teme care să-i solicite mai mult de o oră, iar clasele pregătitoare nu vor avea teme deloc.

„Pentru celelalte niveluri de învăţământ timpul alocat efectuării temei obligatorii va fi de maximum 2 ore", se arată în Ordinul ministrului Educaţiei, semnat miercuri de ministrul Mircea Dumitru.

De asemenea, „în perioada vacanţelor, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învăţământul primar şi gimnazial”.

Mircea Dumitru a precizat că nu este un ordin care să aibă caracter punitiv, adică nu vor fi aplicate sancţiuni dacă ordinul nu va fi respectat.

Problema temelor pentru acasă ridică polemici în mai multe ţări din lume. În ultimii ani, experţii au arătat că performanţa sistemului de educaţie nu este legată de un timp îndelungat petrecut cu rezolvarea temelor.

Ba mai mult, potrivit unui studiu publicat anul trecut în Journal of Educaţional Psychology, un timp mai mare de 100 de minute petrecut de un elev de şcoală primară sau gimnaziu pentru teme acasă este corelat direct cu scăderea performanţei şcolare.

Pentru Finlanda, ţara cu unul dintre cele mai bune sisteme educaţionale din lume, mai puţin este mai bine.

„Să încercăm să facem mai puţin....important este să ne asigurăm că şcoala este un loc unde elevii să descopere cine sunt şi ce pot face”, sisţine dr.Sahlberg, director general al Centrului pentru Mobilitate Internaţională din Finlanda, potrivit ştiri.tvr.ro.

Finlanda cheltuieşte anual 9025 de dolari pentru şcolarizarea fiecărui elev. Copiii merg la şcoală la 7 ani, învaţă 4 ore pe zi, 5 zile pe săptămână şi pentru temele de acasă lucrează mai puţin de 3 ore pe săptămână. În restul timpului, după orele de şcoală, elevii sunt antrenaţi în activităţi educaţionale sponsorizate de şcoli, pentru că finlandezii cred că o bună parte din procesul de învăţare trebuie să se facă în afara şcolii.

Nu se dau examene până la vârstă de 16 ani, şcolarizarea este gratuită, iar mesele la şcoală sunt subvenţionate.

În Coreea de Sud, elevii lucrează acasă 2,9 ore săptămânal.

Coreea de Sud este cotată drept ţara cu cel mai bun sistem de educaţie din lume, din două motive. În primul rând, sud-coreenii cred că trebuie să muncească din greu. Copiii petrec cinci sau şase zile pe săptămână la şcoală şi în toate domeniile primesc o educaţie solidă. În al doilea rând, Coreea de Sud cheltuieşte peste 11 miliarde de dolari pe an pentru învăţământ, adică 7820 de dolari pe an pentru fiecare elev. În consecinţă, aproape 100 % din populaţie este alfabetizată.

Pe locul 2 este Japonia, unde accentul cade pe etica muncii şi multă tehnologie.

Elevii lucrează pentru temele de acasă doar 3,8 ore săptămânal, dar la şcoală copiii au acces la mai multe tehnologii decât oriunde în lume, ceea ce le dă posibilitatea de a găsi răspunsuri la cele mai grele probleme.

Foarte importante sunt activităţile extracuriculare (sporturile, şahul, etc.). S-a dovedit că acestea îmbunătăţesc valoarea sistemului şcolar. În Japonia aproape toţi elevii participă la cel puţin un astfel de club, iar de curăţenia în şcoli sunt responsabili atât elevii cât şi profesorii.

Chiar şi Statele Unite, situate pe locul 17, consideră alte activităţi mult mai instructive decât temele date acasă.

Elevii americani lucrează acasă 6 ore săptămânal, dar în toate statele americanii pun preţ pe instrucţia în arte, pe laboratoarele de ştiinţă şi pe consilierea şcolară, considerate esenţiale în educaţie.

Statele Unite alocă anual 11.732 de dolari anual pentru educaţia fiecărui elev din şcoala primară, mai mult decât oricare alt stat din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor