Mai mulţi puşcaşi marini au fost desfăşuraţi în Guatemala pentru a lupta împotriva drogurilor

Mai mulţi puşcaşi marini americani au fost trimişi în Guatemala, pentru a lupta împotriva cartelurilor ce operează în afara Americii Centrale, a precizat armata.
Generalul Douglas Fraser, la o întâlnire privată cu preşedintele Guatemalei, Otto Perez Molina, 28 august 2012 în Guatemala City (Johan Ordonez / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
31.08.2012

Mai mulţi puşcaşi marini americani au fost trimişi în Guatemala, pentru a lupta împotriva cartelurilor ce operează în afara Americii Centrale, a precizat armata.

Armata SUA a trimis 171 de puşcaşi marini şi patru elicoptere către coasta de vest a Guatemalei, în această săptămână, ca parte a operaţiunii Martillo, ce a început în luna ianuarie.

"Aceasta este prima desfăşurare de puşcaşi marini, care susţine în mod direct combaterea criminalităţii transnaţionale în acea zonă, şi este cu siguranţă cea mai mare prezenţă pe care am avut-o în acea zonă de ceva timp", a declarat sergentul de stat major al puşcaşilor marini, Earnest Barnes, de la Comandamentul de sud al armatei americane din Miami, a raportat miercuri Associated Press.

SUA a mai desfăşurat soldaţi în Guatemala şi în anii 1950 şi 1960, pentru a lupta cu insurgenţii. Forţele americane s-au retras din ţară în 1978.

Generalul Douglas Fraser, care este responsabil de Comandamentul de sud al armatei americane, a declarat că de-a lungul coastelor Guatemalei şi Honduras se află puncte critice pentru traficul cu cocaină ce are destinaţia SUA.

"Punctele cheie în America Centrală sunt coasta de nord-est a Hondurasului şi coasta Pacificului din Guatemala", a relatat el pentru Reuters. "Ne-am schimbat strategia pentru a fi mai rezistenţi... pentru a vedea dacă am putea avea un impact mai mare asupra organizaţiilor ce fac trafic de droguri."

La o conferinţă de presă de la Washington, contraamiralul Charles Michel a declarat că ambarcaţiuni ce transportă între 300 kg şi 3,5 tone metrice de cocaină, părăsesc Columbia şi se deplasează de-a lungul coastei de vest a Americii Centrale.

"Luptăm cu un adversar extrem de mobil, disciplinat şi bine finanţat, care ameninţă guvernele democratice, terorizează populaţia, împiedică dezvoltarea economică şi creează instabilitate regională", a afirmat contraamiralul american Charles Michel în cadrul unui rezumat de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor