Mai multe produse contaminate cu lapte toxic chinez sunt retrase in Statele Unite

Un supermarket chinez din provincia Sichuan, China. Peste 53.000 de bebelusi au fost internati in spital dsi diagnosticati cu pietre la rinichi, si cel putin 5 au murit dupa de au mincat lapte praf contaminat cu melamina, produs de compania Sanlu (China Photos / Getty Images)
Epoch Times România
30.09.2008

Pe 26 septembrie Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente (USFDA) a publicat un raport - "Imformatii despre contaminarea cu melamina", care avertizeaza consumatorii de retragerea de pe piata americana a 7 produse ale firmei Mr. Brown - cafea instant si ceai cu lapte.

Produsele pot fi contaminate cu melamina si sunt fabricate de firma taiwaneza King Car Food Industrial Co. Ltd. - care a folosit lapte importat din China, contaminat cu melamina, fabricat de

Shandong Duqing Inc. din China.

USFDA a mai recomandat consumatorilor sa nu manance bomboane White Rabbit Creamy si a cerut retragerea lor de pe piata.

In ultimele zile o multime de produse care au la baza lapte importat din China au fost retrase de pe pietele din toata lumea, din cauza contaminarii lor cu melamina.

Melamina, desi se gaseste intr-o serie de materiale plastice, este toxica pentru organismul uman. Producatorii chinezi de lapte - in principal compania Sanlu - au folosit melamina pentru a creste continutul de proteine al laptelui - dupa ce folosisera apa pentru a-l "indoi".

Conform publicatiei Ming Pao Daily News in 27 septembrie Centrul pentru Alimentatie din Hong Kong a dezvaluit ca produsele Heinz Baby Rice Cereal si Silang House Steamed Potato Wasabi Crackers contin 1.6 ppm si respectiv 18 ppm de melamina.

O doza zilnica de chips contaminati poate cauza pietre la rinichi in cazul copiilor de pana la trei ani.

Rezultatele testului efectuat de Centrul din Hong Kong au mai dezvaluit melamina si in alte produse: 57 ppm in Lotte Koala Biscuits (cu crema ciocolata), si 68 ppm in Lotte Koala Biscuits (biscuitii de ciocolata).

Pana in prezent cinci copii din Hong Kong au fost diagnosticati cu pietre la rinichi.

Compania Sanlu a inceput sa primeasca plangeri referitoare la contaminarea produselor sale in decembrie 2007, dar a ascuns acest lucru fata de guvernul local din orasul Shijiazhuang unde se afla, pana la inceputul lunii august. Guvernul local nu a transmis nici el problemele mai departe din cauza restrictiilor impuse asupra stirilor cu ocazia Olimpiadei, regimul comunist fiind paranoic in legatura cu orice stire care ii putea sifona imaginea. Stirile despre laptele praf contaminat cu melamina au inceput sa apara dupa terminarea Jocurilor Olimpice, din 9 septembrie.

In plus, supermarketul din Noua Zeealanda Warehouse a anuntat pe 26 septembrie retragerea altor produse importate din China, in afara de bomboanele White Rabbit Cream Candy.

Pana in prezent mai multe tari (Taiwan, Indonesia, Hong Kong, Macau, Malaeziia, Singapore, Burma, Filipine, Bhutan, Brunei, Cambogia, Kenia, Tanzania, Burundi si Gabon) au interzis deja importul si au retras produsele despre care se stie ca au fost contaminate cu melamina.

In plus Japonia, India, Vietnam, Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelanda si Uniunea Europeana au retras de pe piata produsele cu probleme si sunt in curs de impunere de masuri care interzic importul de lapte si produse lactate din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor