MAI, acuzat de hoţie. Poliţiştii care au fost în misiuni de pace în străinătate vor să dea statul în judecată
alte articole
Ministerul Afacerilor Interne fierbe. Sute de poliţişti care au servit, în ultimii 15 ani, la ordinul statului român, în misiuni de menţinere a păcii peste hotare, se pregătesc nervoşi să dea statul în judecată, a declarat pentru Epoch Times România liderul onorific al sindicatului Poliţiştilor "Diamantul".
Potrivit acestuia, poliţiştii au aflat recent, cu mare surprindere, că MAI le-a ţinut ascunsă, atenţie, timp de 15 ani de zile!!!, o hotărâre de guvern care reglementa drepturi de diurnă în valută pentru participanţii la misiuni internaţionale. Este vorba de HG 1086 din 2004, nepublicată şi nesecretă, care reglementa 41 de dolari SUA/zi, diurnă în valută care nu include cheltuieli de hrană. Bani pe care, susţine Păscuţ, poliţiştii care şi-au pus viaţa în pericol pentru ţară în misiunile din străinătate nu i-au primit.
“Este absolut şocant ce se întâmplă. Eu însumi am participat la trei astfel de misiuni, cu UNMIK (Kosovo), EUPM ( Bosnia Herţegovina) si EULEX (Kosovo) şi nu am cunoscut că ar exista aceste drepturi de diurnă în valută, asumate de Guvern. Începând cu anul 1999, pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate prin tratate internaţionale de statul român, peste 1000 de poliţişti români au fost trimişi să servească sub flamurile ONU, UE, OSCE în zone periculoase de conflict sau post-conflict din Congo, Mali, Kosovo, Haiti, Timor, Georgia, Ucraina, Macedonia, Afganistan.
Unii au stat ostatici, alţii s-au întors cu boli tropicale. Toţi şi-au riscat viaţa pentru stat, au stat departe de familii, ani de zile. Statului i-a plăcut reputaţia pe care au adus-o României, aceşti servanţi publici peste hotare. Dar uite că atunci când s-a ajuns la bani, nişte lepre comuniste şi frustrate din aparatul central al MAI s-au gândit că e prea mult ce primesc oamenii ăştia pentru munca lor şi le-au ascuns hotărârea de guvern prin care li se acorda dreptul la 41 de dolari SUA/zi, pentru a supravieţui în aceste misiuni.
Mintea mea nu poate cuprinde că, într-un stat democratic, se emite o hotărâre de guvern în scopul de a produce efecte juridice, iar o turmă de ticăloşi hrăniţi de stat, plătiţi să pună legile şi hotărârile de guvern în executare, a reuşit să o ascundă, 15 ani, la peste 1000 de beneficiari.
Relaţiile de muncă în sistemul public sunt guvernate esenţial de principiul legalităţii şi cel al bunei credinţe. Eu muncesc cu bună credinţă pentru tine, tu, angajator, mă plăteşti cu bună credinţă. Cum să îmi închipui eu că statul mă trimite în misiune peste hotărâre şi că nişte viermi birocraţi se gândesc ei, discreţionar, ce drepturi să îmi acorde şi ce nu, dintre cele stabilite de legiuitor?
Culmea, chiar şi acum, MAI şi IGPR refuză să ne comunice conţinutul HG 1086 din 2004, ca să ne convingem cu ochii noştri de existenţa şi conţinutul acestor drepturi. După 15 ani de sindicalism, credeam că am aflat adâncimea mizeriei morale din MAI. M-am înşelat. Performanţa de a ascunde 15 ani, beneficiarilor poliţişti, o hotărâre de guvern, setează noi standarde de corupţie instituţională”, ne-a declarat Emil Păscut, preşedintele de onoare al Sindicatului Poliţiştilor din România "Diamantul".
Declaraţiile lui Păscuţ se bazează pe faptul că în decizia civilă nr. 1867 din 2019, Curtea de Apel Bucureşti a reţinut că, în ceea ce priveşte diurna în valută, reglementată la art. 1 alin. (1) din HG nr. 1086/2004 şi costurile pentru facilitarea legăturii cu familia, reglementate la art. 3 din HG nr. 1086/2004, nu a rezultat din probele administrate că acestea au fost achitate reclamantului – recurent nici de către organizaţia internaţională, nici de către pârât şi a obligat MAI să achite reclamantului, sumele în valută datorate poliţistului pentru perioada în care s-a aflat în misiune în Congo. Instanţele au mai pronunţat alte două sentinţe similare.
Liderul onorific al Diamantul se declară de-a dreptul revoltat de cele întâmplate căci este inadmisibil ca statul să-i fure tocmai pe cei trimişi să-l reprezinte peste hotare.
Mai merită meţionat că, intenţionat sau nu, MAI omite dintr-un răspuns către Emil Păscuţ în care enumeră actele normative care au reglementat drepturi băneşti ale poliţiştilor trimişi în misiuni de pace, tocmai Hotărârea de Guvern despre care sindicaliştii afirmă că le-a fost ascunsă.