Magnaţii americani au mizat pe republicani şi au pierdut
alte articole
Magnatul Sheldon Adelson a pierdut mizând pe republicani: a investit 60 de milioane de dolari în candidaţii republicani, dar niciunul dintre ei nu a câştigat. Ziarul Israel Hayom, aparţinând magnatului american, a publicat un editorial despre victoria lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale cu titlul: 'SUA alege socialismul'. Supărarea lui este de înţeles, Adelson a donat sume uriaşe campaniei lui Mitt Romney care a pierdut preşedinţia. De fapt niciunul din candidaţii susţinuţi de el nu a câştigat alegerile la care s-a prezentat, notează vineri ziarul El Pais.
Lecţia celor mai scumpe alegeri din istoria SUA este clară: rezultatele nu se pot cumpăra. Cele două echipe de campanie au cheltuit 6 miliarde de dolari. Fiecare candidat a strâns circa un miliard de dolari. Restul a venit de la grupurile de acţiune politică a partidelor care au investit sume uriaşe pentru a-i susţine, nu doar pe aspiranţii la preşedinţie, ci şi pe cei pentru Senat şi Camera Reprezentanţilor. Au fost cele mai scumpe alegeri, pentru că în 2010 Curtea Supremă a autorizat acordarea de donaţii nelimitate candidaţilor din partea grupurilor politice, dacă acestea nu sunt coordonate de ei.
Astfel au apărut mai multe grupuri - presupus independente - de orice siglă care i-au sprijint pe diferiţii candidaţi. Aceste grupuri au investit aproximativ 386 de milioane în reclame negative împotriva preşedintelui. Pentru alegerile pentru Senatul din Ohio s-au cheltuit 30 de milioane. Iar pentru cele din Virginia, 37 de milioane de dolari. În mare parte, aceşti bani s-au investit pentru sprijinirea candidaţilor conservatori, mulţi dintre ei aliniaţi facţiunilor de dreapta ale Partidului Republican. Au pierdut Josh Mandell în Ohio, George Allen în Virginia şi Linda McMahon în Connecticut. McMahon, fostă femeie de afaceri, a candidat în 2010 pentru un loc în Congres sub auspiciile lui Tea Party şi a pierdut. Anul acesta a încercat din nou, adăugând 100 de milioane din propriul buzunar. A pierdut din nou.
Alegerile din 2012 vor rămâne în istorie ca înfrângerea la urne milionarilor conservatori care au semnat cecuri generoase pentru a-şi susţine cauzele personale. Printre cei mai afectaţi se numără fraţii David şi Charles Koch, new-yorkezii care au finanţat ascensiunea mişcării Tea Party şi care la aceste alegeri au strâns peste 400 de milioane de dolari pentru susţinerea candidaţilor ultraconservatori la Congres şi aspirantului la preşedinţie, Mitt Romney. Karl Rove, artizanul victoriei electorale a lui George W. Bush, a fost dintre cei mai afectaţi. El a anticipat la televiziunea Fox News o victorie clară a lui Romney. Ştia ceva: el crease două grupuri de acţiune politică, American Crossroads şi Crossroads GPS prin care a strâns 300 de milioane pentru promovarea cauzelor republicane. Dar partidul său a rămas fără majoritate în Capitoliu şi fără Casa Albă.
În emisiunea din seara electorală difuzată de Fox News, Rove a sărit furios când prezentatorii l-au dat drept câştigător pe Obama, la Ohio. 'Este prematur', a spus el. 'Nu-l putem declara învingător pe Obama, când diferenţa dintre candidaţi este de 991 de voturi şi când 25% la sută din voturi nu au fost numărate'. Prezentatorii au încercat să-i explice că voturile nenumărate erau în bastioanele democrate, dar nu a vrut să înţeleagă. Doar discursul de înfrângere al lui Romney l-a făcut să cedeze. A doua zi după alegeri, Adelson, care venise la Boston pentru a celebra o victorie a republicanilor, aştepta pe aeroport avionul personal. O echipă a televiziunii norvegiene l-a surprins şi l-a întrebat unde crede că s-au dus cei 60 de milioane daţi de el. 'La plata facturilor. Cheltuielile sunt mari când soţul este evreu', a răspuns Adelson, care este evreu. După cum se vede, el a pierdut pariul politic, dar nu şi simţul umorului.