Barak Obama, în selectul club al preşedinţilor realeşi

De la Thomas Jefferson, în 1801 până la Barack Obama în 2012, sunt 16 preşedinţii care au reuşit să câştige un al doilea mandat, notează ziarul ABC.
Barack Obama. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.11.2012

De la Thomas Jefferson, în 1801 până la Barack Obama în 2012, sunt 16 preşedinţii care au reuşit să câştige un al doilea mandat, notează ziarul ABC.

1.Thomas Jefferson (1801-1809): al treilea preşedinte al SUA, el este unul din 'părinţii fondatori ai naţiunii'. Deciziile importante care au cântărit în realegerea sa au fost reducerea impozitelor federale, promovarea taxelor vamale, înfiinţarea Academiei Militare de la West Point (1802) sau victoria în războiul de la Tripoli (1801-1805), prima semnificativă a SUA în exterior. Decizia cea mai importantă a fost însă cumpărarea Louisianei.

2. James Madison (1809-1917): supranumit 'părintele Constituţiei', a fost singurul preşedinte al SUA care a fugit de la Casa Albă în urma atacului trupelor britanice, care au incendiat reşedinţa prezidenţială. Deşi armata a suferit înfrângeri considerabile, el a reuşit să strângă rândurile şi să înfrângă inamicul. Iar americanii l-au ales pentru al doilea mandat.

3. James Monroe (1817-1825): în primul mandat el a reuşit să domolească tensiunile dintre federalişti şi republicani şi să incorporeze noi state în vestul ţării, pe lângă Florida, ceea ce i-a atras încrederea americanilor şi realegerea.

4. Andrew Jackson (1829-1837): al şaptelea preşedinte al SUA, cu originile cele mai modeste. S-a născut în sud, motiv pentru care a susţinut cauza muncitorilor şi a oamenilor simpli. Peste 20.000 de persoane i-au sărbătorit victoria şi intrarea în Casa Albă sub privirile uimite ale elitei politice americane. Acest populism a făcut să fie votat pentru alţi patru ani.

5. Hiram Ulysses Grant (1869-1877): până la el au trecut 40 de ani până la realegerea unui preşedinte. Grant a fost ales prima dată când avea 46 de ani, devenind cel mai tânăr preşedinte american. A fost reales în 1872, cu un al doilea mandat marcat de criză economică şi cazuri de corupţie, în cabinet şi în familie, legate de construcţia căilor ferate. .-

6. Grover Cleveland (1885-1889 şi 1893-1897): prin realegerea sa, el a devenit singurul preşedinte al ţării care a avut două mandate neconsecutive. Obiectivele celui de-al doilea mandat au fost reducerea tarifelor protecţioniste şi stăvilirea producerii necontrolate a monedelor de argint. Totuşi, între 1893 şi 1897, el a fost aspru criticat pentru criza economică gravă şi pierderea controlului partidului democrat.

7. Theodore Roosevelt (1901-1909): este unul dintre cei mai vestiţi preşedinţi din istorie datorită leadershipului său în mişcarea progresistă şi a succeselor sale. La un an după realegerea sa, el a primit în 1906, premiul Nobel pentru Pace pentru medierea sa în sfârşitul războiului dintre Rusia şi Japonia. În primul său mandat au fost retrase trupele din Cuba şi a început construcţia Canalului Panama, măsuri care i-au adus un al doilea mandat.

8. Woodrow Wilson (1913-1921): a fost preşedinte în primul război mondial iar în primul mandat a promovat o politică externă intervenţionistă în America Latină, a creat un serviciu militar obligatoriu şi a implementat politici sociale importante, precum ziua de lucru de 8 ore, sau integrarea minorităţii evreieşti în viaţa politică. A fost reales în 1917.

9. Calvin Coolidge (1923-1929): a condus ţara în anii premergători marelui crah din 29, susţinând preceptele morale şi economice. El a promovat izolaţionismul extern refuzând să majoreze impozitele pentru a prezerva creşterea economică obţinută în fericiţii ani 20, fapt ce a ajutat la realegerea sa.

10. Franklin Delano Roosevelt (1933-1945): a fost singurul preşedinte care a câştigat patru alegeri prezidenţiale şi cel mai longeviv din istoria ţării. Prima lui campanie a avut un succes răsunător prezentându-se din nou în 1936, 1940 şi 1944, când a câştigat lejer. Succesul lui s-a datorat politicii economice ŤNew Dealť constând în stimularea cheltuielilor publice şi investirea în construcţii publice, hidrocentrale, drumuri sau şcoli. Ţara s-a modernizat sub acest preşedinte democrat.

11. Dwight D. Eisenhower (1953-1961): un preşedinte care a ajuns la casa Albă cu promisiunea de a pune capăt corupţiei din clasa politică, comunismului şi războiului din Coreea. În primul mandat, el a diminuat segregarea rasială, a dezvoltat autostrăzile şi a promovat descurajarea armelor nucleare în timpul războiului Rece sau intervenţia în toate conflictele din lume care aveau în spate influenţa URSS. A fost reales cu 57,4% ; mai mult decât în primul mandat.

12. Richard Nixon (1969-1974): preşedintele obligat să demisioneze după cazul Watergate, Nixon obţinuse al doilea mandat cu doi ani înainte de dezvăluirea scandalului interceptărilor ilegale. Este renumit pentru celebru său discurs ,'Majoritatea tăcută' prin care a încercat să-i unească pe americani pentru a rezolva criza provocată de războiul din Vietnam. După retragerea trupelor, realegerea i-a fost uşoară cu 60,67%, dar mandatul său nu a durat decât doi ani.

13. Ronald Reagan (1981-1989): fostul actor a ajuns la Casa Albă cu 50,75% din voturi şi cu o popularitate care i-a adus realegerea cu 58,77% de voturi, în 1985. Mandatele sale au fost marcate de iniţiative economice îndrăzneţe, denumite 'reaganomics', axate pe descentralizarea sistemului financiar şi reducerea considerabilă a impozitelor. Al doilea mandat a fost marcat de chestiuni internaţionale precum sfârşitul Războiului rece şi bombardarea Libiei.

14. Bill Clinton (1993-2001): al treilea preşedinte cel mai tânăr din istorie, care l-a învins pe George Bush tatăl cu 43,01% din voturi. Un procent pe care avea să-l amplifice la realegerea sa, din 1996 în faţa lui Bob Dole. La sfârşitul celor două mandate, Clinton a lăsat ţara cu un excedent de 559 de miliarde de dolari. În pofida scandalului Lewinsky, el a obţinut al doilea mandat cu un indice de aprobare de 66%, cea mai înaltă a unui preşedinte după al doilea război mondial.

15. George W. Bush (2001-2009): unii l-au considerat cel mai prost preşedinte din istoria Americii. Dar în ciuda criticilor la nivel mondial, pentru intervenţia sa din Irak şi Afganistan, liderul republican a fost reales cu 50,7% din voturi în faţa lui John Kerry, cu polemica ocazionată de votul electronic, care a necesitat intervenţia Curţii Supreme. Sfârşitul celui de-al doilea mandat a fost marcat de indici foarte scăzuţi de popularitate în SUA şi în întreaga lume pentru costurile economice şi în vieţi omeneşti provocate de politica sa de securitate şi de celebrul său 'război împotriva terorismului'.

16. Barack Obama (2009-prezent): primul preşedinte afro-american din istorie. El a obţinut realegerea cu un vot popular strâns între cei doi candidaţi care confirmă marea polarizare a societăţii. Republicanul Mitt Romney a condus toată noaptea în votul global, dar repartizarea finală de 50% obţinută de Obama îl face să intre în selectul club al preşedinţilor care câştigă unul sau mai multe mandate. Consecinţele crizei economice, datoria de mii de miliarde de dolari şi milioanele de locuri de muncă pierdute nu l-au împiedicat să obţină alţi patru ani la Casa Albă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor