MAE, somat să comunice ce a făcut pentru a stopa valul xenofob împotriva românilor din Marea Britanie

Institutul pentru Politici Publice solicită MAE să comunice ce demersuri a făcut pe lângă Guvernul britanic şi, în particular, pe lângă Home Office, pentru stopa valul manifestărilor xenofobe împotriva cetăţenilor români din Marea Britanie.
Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014. (Robert Willy Toperter)
Andrei Pricopie
30.06.2016

Institutul pentru Politici Publice se arată profund îngrijorat de numeroasele manifestări cu caracter rasist/xenofob la adresa românilor din Marea Britanie raportate de presa internaţională şi pe reţelele de socializare în ultimele zile, şi cere Ministerului de Externe să sporească demersurile şi să comunice de urgenţă măsurile luate pentru a preveni escaladarea acestora în episoade violente, cu consecinţe grave pentru siguranţa românilor, reiese dintr-un comunicat remis joi de organizaţie.

"Apreciem că este de datoria statului român ca pe fondul actualului context socio-politic post-Brexit să nu se limiteze la simpla comunicare oficială prin care anunţă pe site lansări de proiecte şi să ia măsuri suplimentare la nivelul tuturor misiunilor diplomatice şi consulare de pe teritoriul Marii Britanii pentru a interveni prompt în sprijinul celor aprox. 200.000 de cetăţeni români care locuiesc, lucrează, au copii la şcoală în Marea Britanie şi sunt expuşi riscurilor imediate de a deveni ţintele unor asemenea manifestări de intoleranţă", atrage atenţia organizaţia.

Institutul pentru Politici Publice a primit în ultimele zile formal, dar şi informal, informaţii privind manifestări xenofobe grave la adresa românilor, fiind întrebat ce poate să facă pentru a-i ajuta.

Organizaţia a anunţat că va monitoriza în perioada următoare răspunsul autorităţilor române prin serviciile consulare speciale oferite cetăţenilor români în asemenea cazuri şi va face publice aceste informaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor