MAE salută reluarea negocierilor oficiale în format 5+2 în dosarul transnistrean

Ministerul Afacerilor Externe al României salută reluarea negocierilor oficiale în cadrul Conferinţei permanente pe problemele politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea conflictului transnistrean (cunoscută ca formatul de negociere "5+2"), care s-a desfăşurat la Vilnius.
Epoch Times România
03.12.2011

Ministerul Afacerilor Externe al României salută reluarea negocierilor oficiale în cadrul Conferinţei permanente pe problemele politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea conflictului transnistrean (cunoscută ca formatul de negociere "5+2"), care s-a desfăşurat la Vilnius.

Reuniunea „5+2” de la Vilnius marchează trecerea, cel puţin din punct de vedere formal, într-o fază superioară calitativ în procesul de reglementare. Substanţierea acestei noi etape este esenţială pentru asigurarea unui proces durabil, subliniază MAE.

Reluarea reuniunilor formale „5+2” trebuie să conducă la generarea unui proces veritabil de angajare a tuturor actorilor pentru obţinerea unor progrese în procesul de reglementare.

România susţine identificarea unei soluţii doar în cadrul formatului de negociere „5+2” respectând principul suveranităţii si integrităţii teritoriale a R. Moldova, în frontierele sale internaţional recunoscute.

În perioada 30 noiembrie - 1 decembrie, la Vilnius, s-a desfăşurat prima rundă oficială de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean. Discuţiile au fost consacrate principiilor procedurale şi aspectelor organizaţionale ale procesului de negocieri.

Potrivit serviciului de presă al guvernului moldovean, delegaţia de la Chişinău a prezentat o serie de propuneri menite să asigure o bază funcţională viitorului proces.

În cursul reuniunii s-a reuşit coordonarea unei părţi a documentului discutat, dialogul urmând să continue la următoarea rundă planificată pentru luna februarie 2012, în Irlanda, ţara care va prelua preşedinţia OSCE în anul 2012. De asemenea, în cursul următoarelor discuţii va fi discutată agenda procesului de reglementare.

Negocierile în formatul 5+2 sunt purtate de reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, cu sprijinul OSCE, Federaţiei Ruse, Ucrainei, în calitate de mediatori, şi al UE şi SUA ca observatori.

Negocierile oficiale în acest format erau întrerupte de aproape şase ani. Decizia privind negocierilor a fost luată la 22 septembrie, în urma unor consultări desfăşurate la Moscova. Din februarie 2006, de când procesul de negocieri a fost întrerupt, şi până în prezent au avut loc doar reuniuni consultative.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor