MAE neagă că ar fi vândut arme pentru extremiştii islamici

Sigla Ministerului Afacerilor Externe
Sigla Ministerului Afacerilor Externe (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) respinge cu fermitate informaţiile apărute în presă în care se face referire la ipotetice livrări de "tancuri" şi "arme de foc" produse în România către forţele extremiste ale grupării Statul Islamic, răspunde MAE la o interpelare Agerpres pe acest subiect.

MAE, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate naţională de control al exporturilor de produse militare, nu a primit spre examinare şi, implicit, nu a eliberat nicio licenţă de export de tancuri, către nicio destinaţie, în perioada 2012 — 2014, se mai precizează în răspunsul dat agenţiei.

"Subliniem că toate produsele militare exportate de ţara noastră sunt cuprinse în rapoartele anuale şi trimestriale prezentate pe pagina electronică a ANCEX şi care, de asemenea, sunt transmise la UE, ONU sau OSCE. În esenţă, aceste rapoarte prezintă valoric şi cantitativ exporturile româneşti de componente, produse şi echipamente militare, inclusiv de arme de foc şi tancuri sau alte vehicule blindate", informează MAE.

Informaţiile date de MAE vin după ce agenţia de presă rusă RIA NOVSTI, citând o sursă militară, a relatat că servicii de securitate occidentale au furnizat arme extremiştilor Statului Islamic din Irak, achiziţionate inclusiv din România. De la începutul anului 2013, armament greu a fost achiziţionat din Bulgaria, Croaţia, România şi Ucraina", scria site-ul Ria Novosti, citând o "sursă diplomatică militară".

Agenţia rusă de presă, preluată ulterior şi de alte publicaţii de pe continent, inclusiv de presa română, afirma că transportoare blindate, tunuri, lansatoare de rachete şi muniţii au fost achiziţionate din Bulgaria, sisteme de artilerie din Croaţia, tancuri şi arme de foc din România, iar vehicule de infanterie din Ucraina.

În replică la aceste acuzaţii lansate de ruşi, MAE reaminteşte că România respectă "cu stricteţe" cele mai înalte standarde de control al exporturilor şi importurilor de produse militare şi că autoritatea naţională de control în domeniu aprobă licenţele de transfer de produse militare numai pe baza unor asigurări primite din partea utilizatorilor finali şi confirmate de autorităţile competente din ţările de destinaţie.