MAE: Limbajul folosit în reacţia rusă la afirmaţiile lui Băsescu e complet nepotrivit

Epoch Times România
01.07.2011

Ministerul român de Externe consideră complet nepotrivit limbajul folosit în declaraţia oficialului rus în legătură cu afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu şi dezavuează utilizarea unor comentarii privind evenimente tragice, atât pentru poporul român, cât şi pentru cel rus.

Ministerul de Externe arată, într-o declaraţie, că a luat notă cu surprindere de declaraţia exprimată în numele Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, care se referă la unele comentarii ale Preşedintelui României pe teme istorice.

"Ministerul român de Externe consideră complet nepotrivit limbajul folosit în declaraţia oficialului rus pe acest subiect şi dezavuează utilizarea unor comentarii privind evenimente tragice, atât pentru poporul român, cât şi pentru cel rus, de acum 70 de ani, dându-le o semnificaţie în actualitatea politică", afirmă MAE.

Ministerul de Externe consideră regretabilă şi lipsită de temei lansarea unei asemenea reacţii publice cu o violenţă de limbaj inacceptabilă, fără o informare completă şi o minimă interacţiune prealabilă în plan diplomatic.

"Ministerul Afacerilor Externe al României are deplina deschidere pentru a dialoga cu Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, pentru eliminarea oricăror confuzii şi denaturări ale informaţiilor ce au stat la baza reacţiei oficialului rus", conchide declaraţia MAE român.

În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe consideră că acest episod nu trebuie să conducă la afectarea dialogului firesc, purtat în termeni de civilitate, care este normal să definească relaţiile bilaterale şi îşi exprimă disponibilitatea pentru dialog cu Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse pe orice temă de interes bilateral.

Ministerul rus de Externe şi-a exprimat joi indignarea faţă de recentele afirmaţii ale preşedintelui Traian Băsescu, care a declarat că dacă ar fost în locul mareşalului Ion Antonescu în 1941 şi el ar fi ordin soldaţilor să treacă Prutul pentru a participa la agresiunea Germaniei hitleriste împotriva URSS. "O astfel de declaraţie este cu atât mai tristă cu cât a fost lansată la comemorarea a 70 de ani de la declanşarea Războiul pentru Apărarea Patriei, în care şi-au pierdut viaţa 27 de milioane de ruşi şi nu poate fi explicată nici de actualele circumstanţe de politică internă şi nici nu poate fi pusă pe seama întrebărilor provocatoare ale jurnaliştilor", arată declaraţia postată pe site-ul MAE rus de purtătorul de cuvânt Aleksandr Lukaşevici. "Este evident că o astfel de bravadă neruşinată, care justifică agresiunea nazistă şi profanează memoria a milioane de victime ale fascismului, este inacceptabilă şi trebuie să primească o reacţie potrivită din partea Europei civilizate", conchide declaraţia postată pe site-ul diplomaţiei de la Moscova.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercurea trecută că regele Mihai a săvârşit un act de trădare în 1947 în momentul în care a abdicat şi a părăsit ţara, catalogându-l drept "slugă la ruşi", spre deosebire de Ion Antonescu care în mod nedrept a rămas în istorie precum un criminal de război.

Şeful statului a fost întrebat într-o emisiune B1Tv dacă ar fi dat acelaşi ordin precum Ion Antonescu în 1941 "soldaţi români, treceţi Prutul!". "Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci, probabil că aş fi făcut-o", a spus Băsescu.

De asemenea, el a făcut o serie de comentarii despre regele Mihai, fost suveran al statului, prin comparaţie cu Ion Antonescu. "Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare al interesului naţional al României, abdicarea. Din partea regelui, ăsta e punctul meu de vedere (...) Trebuie să recunoaştem că noi încă nu ne aşezăm corect valorile, de exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie Antonescu rămâne responsabil de holocaustul împotriva evreilor şi ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce... Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci, ăsta era doar prim-ministru. Unora le dăm averile, iar pe alţii îi considerăm criminali de război, şeful de stat şi primul ministru doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm de toate păcatele?", a mai spus Băsescu, fiind întrerupt de exclamaţia prezentatorului care a schimbat subiectul discuţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri, la 10TV, că "nu are ce să retracteze" din declaraţiile făcute despre regele Mihai, explicând că are dreptul la o opinie, chiar dacă nu e nici ziarist, istoric sau "lătrău de televiziune".

Întrebat dacă regretă tonul sau modul în care a făcut referire la regele Mihai, preşedintele Traian Băsescu a evitat iniţial un răspuns direct, explicând că a respectat punctul de vedere al oamenilor de ştiinţă şi al istoricilor, unii fiind "pozitivi cu toată perioada în care fostul rege Mihai a domnit", alţii fiind critici, însă el are un raport al unei comisii prezidenţiale care a analizat comunismul.

"A fost o comisie de specialişti condusă de Vladimir Tismăneanu, foarte în regulă. Nu am îndrăznit şi nu am competenţa ca istoric să spun ce-a fost bine, ce-a fost rău, şi dacă vreţi să fiu foarte sincer nu cred că încă s-a ajuns să se analizeze la rece şi cu sânge rece perioada celui de-al Doilea Război Mondial, condiţiile în care a intrat România, unde trebuia să se oprească România, de ce nu s-a oprit la Nistru", a expus Traian Băsescu.

"Eu vă spun însă un lucru simplu, care nu-mi schimbă definiţia de la şef de stat la şef de stat. Eu nu sunt ziarist, nici istoric, nici lătrău de televiziune, dar am dreptul la o opinie", a continuat preşedintele.

Întrebat ulterior dacă nu regretă termenii duri în care s-a adresat regelui, făcându-l "trădător" şi "slugă", Băsescu a negat: "Nu am ce să retractez".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor