MAE ia notă cu „profund regret” de arborarea steagului secuiesc pe clădirea Parlamentului ungar

Epoch Times România
15.02.2013

Ministerul Afacerilor Externe ia notă cu profund regret de faptul că autorităţile ungare continuă gesturile simbolice de natură să provoace opinia publică românească, se arată într-un comunicat al MAE, după ce steagul secuiesc a fost arborat vineri pe clădirea Parlamentului de la Budapesta.

„Această conduită contravine celor convenite în cadrul discuţiilor recente dintre cei doi miniştri ai afacerilor externe ai României şi respectiv, Ungariei. De altfel, într-o scrisoare transmisă în cursul zilei de azi, 15 februarie 2013, ministrului afacerilor externe român, de către omologul său ungar, Janos Martonyi, acesta a reconfirmat faptul că 'implicarea comună a celor doi miniştri a avut un efect liniştitor în privinţa tensiunilor create'. În acest context, Guvernul României va continua să acţioneze cu aceeaşi consecvenţă pe linia promovării Parteneriatului Strategic bilateral şi aşteaptă ca şi partea ungară să acţioneze în acelaşi spirit”, se arată în comunicatul MAE.

Ministerul de Externe mai precizează că Guvernul României „va aplica, în continuare, cu stricteţe, legislaţia naţională pe întreg teritoriul României, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea publică a însemnelor”.

Steagul secuiesc a fost arborat vineri pe clădirea Parlamentului de la Budapesta, în cadrul unei ceremonii iniţiate de preşedintele Legislativului ungar, László Kövér, scrie Magyar Hirlap. Iniţiativa a avut loc cu ocazia sesiunii plenare a deputaţilor de etnie maghiară din Bazinul Carpatic.

László Kövér a declarat că 2013 este un an dificil pentru maghiarii din ţările vecine şi a avertizat asupra scăderii populaţiei maghiare din zonă cu 10%, în ultimii ani.

Vicepremierul Semjén Zsolt le-a mulţumit oraşelor ungare care au arborat steagul secuiesc „în semn de solidaritate faţă de prietenii din Transilvania”.





România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor