MAE, despre cererea Palestinei la ONU: Soluţia pentru două state stă în reluarea negocierilor

Sigla Ministerului Afacerilor Externe (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
29.11.2012

România consideră că reluarea negocierilor israeliano-palestiniene reprezintă cea mai bună linie de acţiune pentru obţinerea soluţiei celor două state, a precizat MAE, în contextul rezoluţiei prin care Palestina solicită ONU obţinerea statutului de ”stat observator ne-membru”.

”Poziţia României asupra acestui subiect este una principială: reluarea negocierilor este cea mai bună linie de acţiune pentru obţinerea soluţiei celor două state, care să convieţuiască în pace şi securitate. Demersurile unilaterale nu sunt de natură să contribuie la instaurarea unei păci durabile – obiectivul fundamental al întregii comunităţi internaţionale”, se arată în răspunsul Ministerului de Externe.

”În acest stadiu, considerăm că este foarte importantă continuarea consultărilor cu partenerii europeni, în vederea obţinerii unei poziţii comune care ar putea contribui la reluarea negocierilor directe”, mai precizează MAE.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, va cere joi Adunării Generale a ONU acordarea statutului de ”stat observator ne-membru” pentru Palestina. Un înalt responsanbil palestinian, Hanane Achraoui, a cerut miercuri Statelor Unite să renunţe la opoziţia faţă de rezoluţia privind acordarea statutului.

Pentru a obţine acest statut, Palestina are nevoie de două treimi din voturile celor 193 de membre ale Adunării Generale a ONU.

Mahmud Abbas a dat asigurări că o eventuală recunoaştere la ONU nu va înlocui negocierile cu Israelul, dar ar reprezenta o garanţie că frontierele unui viitor stat suveran ar fi cele de dinainte de 1967, idee respinsă de premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Guvernului israelian, Mark Regev, a declarat că doar negocierile între cele două părţi ar putea duce la crearea unui stat palestinian. Sondajele arată însă că cei mai mulţi palestinieni nu mai cred în această soluţie, după 20 de ani de negocieri fără succes şi violenţe care au făcut numeroase victime.

Dacă SUA se opun rezoluţiei, mai multe ţări europene o susţin. Franţa, Spania, Norvegia, Danemarca, Elveţia şi Rusia au anunţat miercuri că vor vota pentru aprobarea rezoluţiei.

Dacă Palestina ar fi recunoscută drept ”stat observator ne-membru”, ar avea acces la unele agenţii ale ONU şi la Curtea Penală Internaţională. Israelul a anunţat deja că va reacţiona dacă palestinienii i-ar denunţa în faţa CPI pentru crime de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor