SIAS la SWAT – cine-i mai tare?
alte articole
Pentru prima oară de la înfiinţarea acestei trupe speciale, SIAS - Serviciul de Intervenţii şi Acţiuni Speciale – va merge în Statele Unite ale Americii pentru a concura cu luptătorii celor mai cunoscute trupe speciale din lume. Mascaţii", după cum sunt ei cunoscuţi în România, merg în Orlando (Florida) în perioada 2-7 decembrie 2012, şi vor concura cu luptătorii celor mai cunoscute trupe speciale din lume la "SWAT Round-Up Internaţional", o întrecere aflată la a 30-a ediţie. Echipele SWAT (Special Weapons and Tactics – Arme şi Tactici Speciale) reprezintă grupuri armate de elită angajate de diverse departamente militare.
Echipa României este formată din opt luptători ai Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS), care au aflat că merg la aceasta competiţie în urmă cu doar trei săptămâni, când li s-au aprobat fondurile.
Cei opt luptători au făcut miercuri ultimul antrenament de dinaintea concursului pe poligonul de trageri al Jandarmeriei Române, aflat la Băneasa. Două dube pline cu echipamente, arme, muniţie şi ţinte au fost descărcate pe poligon. Comisarul-şef Alexandru Scurtu, adjunctul SIAS şi, totodată şeful echipei care va merge în SUA, spune că în acţiunile lor, "nu numai în cadrul concursurilor", tragerile se fac după un efort fizic. Astfel că aceste antrenamente îi ajută să-şi coordoneze acţiunile la schimbarea ritmului cardiac. Purtarea măştilor de oxigen îi ajută să se se adapteze la lipsa de oxigen.
Cei opt luptători s-au pregătit zeci de ore, în ultimele trei săptămâni de când au aflat că merg în SUA. Ei merg cu gândul de a ocupa primul loc. În acest an, SIAS România s-a clasat pe locul al 12-lea, din peste 60 de echipe, la un prestigios concurs desfăşurat în Germania.
SIAS a fost fondat în cadrul unui nucleu de luptă împotriva crimei organizate, devenind o unitate independentă şi complet operaţională în 1995, se arată în descrierea unităţii, de pe siteul Poliţiei Române. În aprilie 2007, Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, a devenit membru cu drepturi depline al Grupului „ATLAS”, grup care a apărut ca reacţie a structurilor Uniunii Europene la valul de atentate teroriste declanşat în 11 septembrie 2001 şi a exacerbării infracţiunilor comise cu violenţă în spaţiul european. Grupul „ATLAS” reuneşte 32 de formaţiuni de intervenţie ale poliţiilor statelor membre ale Uniuniii Europene, unităţi de elită, coordonate în plan tactic de Task Force-ul şefilor de poliţie.
Luptătorii SIAS intervin pentru eliberarea ostaticilor, a persoanelor răpite, sechestrate sau lipsite de libertate mod ilegal, intervin pentru prinderea şi imobilizarea persoanelor care se opun măsurilor legale prin violenţă sau folosirea unor arme de foc, substanţe explozive, toxice sau periculoase, ori a altor mijloace distructive.