MAE acordă un contract gras unor firme apropiate deputatului Ghiţă

Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă (foto:reporter virtual)

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a atribuit la începutul acestui an un contract IT de peste 31 milioane lei, finanţat din fonduri UE, companiei Siveco, a cărei fondatoare, Irina Socol, a fost acuzată de DNA în toamna lui 2014 că a pus bazele unui mecanism evazionist ce a prejudiciat statul cu 3 milioane de euro.

Contractul atribuit de MAE presupune: achiziţia infrastructurii hardware şi software de bază, a serviciilor de dezvoltare şi implementare a SIMISC (Sistem Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni). Respectivul sistem va furniza servicii electronice prin care cetăţenii vor putea solicita online informaţii consulare, documente de identitate şi călătorie, servicii pentru cetăţenie, acte de stare civilă sau notariale.

Potrivit Hotnews, din anunţul publicat vineri în Sistemul Electronic de Achiziţii publice (SEAP), oferta câştigătoare a fost depusă de Siveco în asociere cu Expert One Research (fosta XOR IT), o firmă cu acţionari apropiaţi deputatului Sebastian Ghiţă, actualmente pus sub control judiciar în dosarul cumnatului lui Victor Ponta.

Reporterii Hotnews.ro au verificat la Registrul Comerţului acţionariatul Expert One Research, din verificări reieşind că Expert One Research este fosta XOR-IT Systems, firma care a câştigat în vara anului 2012 procedura de achiziţie organizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru softul privind depistarea eventualelor voturi multiple la referendumul de demitere a preşedintelui României, Traian Băsescu.

Potrivit sursei citate, reprezentantul legal al celor două firme cipriote acţionare la XOR IT Systems a fost Bogdan Padiu, acţionar şi director general al Teamnet Internaţional, o firmă care a făcut parte până în septembrie 2011 din grupul Assesoft, fondat de către deputatul Sebastian Ghiţă.

În prezent, Expert One Research este controlată de Dan-Ionuţ Rizea, asociat cu 68,97% şi Gabriel Gaitanaru, asociat cu 31,03%. Potrivit Hotnews, primul dintre ei şi-a trecut pe contul LinkedIn că este General Manager la XOR IT, iar Gaitanaru apare şi el ca fost project manager al XOR IT şi fost angajat Teamnet.

Reamintim că, de-a lungul anilor, firmele deputatului Sebastian Ghiţă, bun prieten al premierului Ponta şi membru în comisia parlamentară pentru controlul SRI, au fost abonate la contracte cu statul. De altfel, nu demult, celebrul Marian Vanghelie, "dădea din casă" la modul următor:

"Ştiţi cum se discută la noi, la PSD? 'Băi, e o licitaţie acolo! A, e Sebi Ghiţă!' Orice licitaţie care se întâmplă la Guvern cu fonduri europene e Sebi Ghiţă. Sunt oamenii puşi de el şi el se ocupă de licitaţii.", declara Vanghelie la finele lui noiembrie 2014.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne